Η Στοκχόλμη καλεί για εξηγήσεις Ρώσους αξιωματούχους μετά τις παραβιάσεις από ρωσικά μαχητικά

Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καλέσει Ρώσους εκπροσώπους στο υπουργείο Εξωτερικών την επομένη της παραβίασης του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

«Υπάρχουν καθιερωμένες διαδικασίες για τέτοια θέματα και περιλαμβάνουν την κλήση στο ΥΠΕΞ ενός εκπροσώπου του κράτους που είναι υπεύθυνο για την παραβίαση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλάρα Χουκ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτές οι διαδικασίες θα εφαρμοστούν σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε.

Τέσσερα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν για σύντομο χρονικό διάστημα τον σουηδικό εναέριο χώρο ανατολικά του νησιού Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα χθες Τετάρτη, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, εν μέσω ρωσο-δυτικών εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Στο υπάρχουν πλαίσιο, λαμβάνουμε αυτό το γεγονός πολύ σοβαρά. Είναι μια ανεύθυνη και αντιεπαγγελματική ενέργεια από τη ρωσική πλευρά», διαμαρτυρήθηκε ο σουηδικός στρατός σε δελτίο τύπου.

Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας κατήγγειλε χθες μια «εντελώς απαράδεκτη» εισβολή. «Αυτό θα οδηγήσει σε μια σαφή διπλωματική θέση από τη σουηδική πλευρά», προειδοποίησε ο Πίτερ Χούλτκβιστ σε γραπτή δήλωση του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δύο Sukhoi Su-27 και δύο Sukhoi Su-24, εξειδικευμένα σε επιθέσεις εδάφους, παραβίασαν τον εναέριο χώρο και σουηδικά μαχητικά Gripen κατάφεραν να τεκμηριώσουν τις παραβιάσεις αυτές, σύμφωνα με τον σουηδικό στρατό

Πηγή: skai.gr