Σουηδή Πρωθυπουργός: Τα 200 χρόνια ουδετερότητας τελείωσαν - Υπερασπιζόμαστε καλύτερα τη χώρα μας στο ΝΑΤΟ

Τους λόγους που η Σουηδία πρέπει να προβεί σε ιστορική αλλαγή πολιτικής και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εξήγησε στην ομιλία της στο κοινοβούλιο η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Μιλώντας στην έναρξη μιας τρίωρης κοινοβουλευτικής συζήτησης, η Άντερσον αναγνώρισε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει μια «ιστορική αλλαγή στην προσέγγιση της πολιτικής ασφάλειας της χώρας μας» και ότι η ουδετερότητα  και η  στρατιωτική μη ευθυγράμμιση ήταν επωφελείς για τη Σουηδία.

«Αυτή δεν είναι μια απόφαση που παίρνεις εύκολα, αλλά παρά το γεγονός ότι η μη ευθυγράμμιση στις διάφορες μορφές της έχει εξυπηρετήσει καλά τη Σουηδία εδώ και 200 χρόνια, κατά την κρίση μου δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τη Σουηδία και στο μέλλον» σημείωσε.

«Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στη Σουηδία που αξίζει να υπερασπιστούμε, και η Σουηδία μπορεί να τα υπερασπιστεί καλύτερα μέσα από το ΝΑΤΟ» υπογράμμισε.

Στην ομιλία της, η Σουηδή πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το άρθρο 5, η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας στον πυρήνα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ δεν σημαίνει μόνο ότι άλλες χώρες θα βοηθούσαν τη Σουηδία εάν δεχόταν επίθεση, αλλά επίσης σημαίνει ότι η Σουηδία δεν θα μπορούσε να παραμείνει παθητική, εάν σύμμαχοι δέχονταν εισβολή.

Αυτό που δεν θα αλλάξει, διαβεβαίωσε, είναι η ικανότητα της Σουηδίας να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική επικεντρωμένη στην ισότητα, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Μετά τη συζήτηση, η Άντερσον πρόκειται να συναντηθεί με τους υπουργούς της για να λάβει την επίσημη απόφαση για ένταξη στη συμμαχία, με την αίτηση να παραδίδεται στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες από το Σουηδό πρέσβη, είτε σήμερα Δευτέρα είτε στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

«Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί σήμερα» τόνισε από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Πίτερ Χούλτκβιστ. Η κυβέρνηση της Σουηδίας θα συνεδριάσει εντός της ημέρας για να λάβει την ιστορική απόφαση να ζητήσει την ένταξη στη Συμμαχία, επιβεβαίωσε. 

«Αν μάς επιτεθούν θα μας έχουμε βοήθεια, αν επιτεθούν σε άλλους θα βοηθήσουμε» υπογράμμισε τη Δευτέρα και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν υποστηρίζοντας την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ κατά την ιστορική συζήτηση που διεξάγεται στο κοινοβούλιο. 

«Το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας έχει αλλάξει ριζικά» τόνισε η πρωθυπουργός της χώρας, ανοίγοντας τη συζήτηση στη σκιά του μπαράζ ρωσικών απειλών για να δικαιολογήσει την απόφαση ένταξης στη Συμμαχία. 

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε στο μεταξύ ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: skai.gr