Σουδάν: Στο σπίτι του ο πρωθυπουργός μετά το πραξικόπημα -Συνελήφθη και ο ηγέτης του κόμματος Umma

Ο ανατραπείς πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ μεταφέρθηκε απόψε το βράδυ στο σπίτι του, αφού κρατήθηκε από τον στρατό επί ώρες, μετά το πραξικόπημα της Δευτέρας, ανέφερε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, ο Χάμντοκ επέστρεψε συνοδεία στο σπίτι του στο Χαρτούμ και «έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας στην περίμετρο» του κτιρίου.

Ο αξιωματικός απέφυγε να διευκρινίσει αν ο Χάμντοκ έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Λίγα λεπτά πριν γίνει γνωστή αυτή η πληροφορία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωση του πρωθυπουργού και άλλων πολιτικών ηγετών που συνελήφθησαν την Δευτέρα. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Σουδάν, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν νωρίτερα υποστήριξε ότι ο Χάμντοκ και τα συλληφθέντα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι καλά και ότι ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο σπίτι του ίδιου του Μπουρχάν.

Στο μεταξύ, απόψε συνελήφθη και ο Σίντιγκ Αλσαντίγκ Αλχμάχντι, ο ηγέτης του κόμματος Umma, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην οικογένειά του. Το κόμμα αυτό είχε καταδικάσει το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν.

Στο Χαρτούμ, οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει έναν σημαντικό οδικό άξονα της πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για το πραξικόπημα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να ανοίξουν τον δρόμο, τον οποίο είχαν κλείσει με πέτρες οι διαδηλωτές, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ