Σουδάν: Ένας γιατρός κι ένα παιδί σκοτώθηκαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Δύο άνθρωποι, ένας γιατρός κι ένα παιδί, σκοτώθηκαν χθες στο Σουδάν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ.

Οι διαδηλωτές απαιτούν ξανά την απομάκρυνσή του από την εξουσία κατά τη διάρκεια μιας πορείας προς το κτίριο της προεδρίας, που εμποδίστηκε βίαια από τις αρχές.

«Ένας γιατρός κι ένα παιδί σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις», ανέφερε μια οργάνωση επιστημόνων του τομέα της υγείας που συμμετέχει στο κίνημα εναντίον του Μπασίρ. Οικείοι των θυμάτων επιβεβαίωσαν τους θανάτους τους.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε έξω από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα πτώματα των δύο θυμάτων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, που πυροδότησαν οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών του ψωμιού και των φαρμάκων, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τις εκατοντάδες διαδηλωτών που έκαναν πορεία προς την προεδρία στο Χαρτούμ για να απαιτήσουν την αποχώρηση του Όμαρ ελ Μπασίρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη», φώναζαν οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση. Σε μια χώρα που βιώνει οικονομικό μαρασμό, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με το ισλαμιστικό πραξικόπημα του 1989 που υποστηρίχθηκε από τον στρατό.

Χθες Πέμπτη, μετά την απώθηση της πορείας προς την προεδρία, ομάδες διαδηλωτών ανασυντάχθηκαν στη συνοικία Μπούρι, όπου διαδηλωτές και αστυνομικοί αντάλλασαν πέτρες και δακρυγόνα, ανέφεραν άλλοι αυτόπτες μάρτυρες.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Πορτ-Σουντάν, στη Γκαντάρεφ, στην Ατμπάρα και στην Ομντουρμάν, τη δίδυμη της πρωτεύουσας.

Από την έναρξη των διαδηλώσεων, τη 19η Δεκεμβρίου, έχουν σκοτωθεί 24 άνθρωποι, κατά τον επίσημο απολογισμό.