SOS από τα νοσοκομεία της Αγγλίας: Φόβοι ότι δε θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το 17,5% των περιφερειακών διοικήσεων του συστήματος δημόσιας υγείας NHS στην Αγγλία, δηλαδή 24 στις 137, έχουν κηρύξει πλέον «κρίσιμο περιστατικό» λόγω της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Η κίνησή τους συνιστά προειδοποίηση ότι ίσως να μην μπορέσουν να παράσχουν κατάλληλες υπηρεσίες σε ασθενείς χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό και πόρους από άλλες περιοχές ή από την κεντρική διοίκηση ή χωρίς ακύρωση αδειών.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο συνδυασμό των αυξημένων νοσηλειών φορέων του κορωνοϊού και των σημαντικών απουσιών υγειονομικού προσωπικού λόγω λοιμώξεων της Όμικρον.

Ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς είπε ότι δεν είναι ασυνήθιστο κάποια νοσοκομεία να κηρύσσουν κρίσιμο περιστατικό τη χειμερινή περίοδο, αν και «αναγνωρίζει» τις πραγματικές πιέσεις που δημιουργεί η Όμικρον στο σύστημα υγείας.

Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και απλοί εργαζόμενοι, ωστόσο, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν συνειδητοποιεί το μέγεθος της πίεσης σε ένα σύστημα υγείας που ήδη αντιμετώπιζε πολλά κενά ως προς το έμψυχο δυναμικό.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας Τζέρεμι Χαντ εκτίμησε ότι το NHS χρειάζεται ακόμα 4.000 γιατρούς και 17.000 νοσηλευτές για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργεί η Όμικρον και ο αριθμός ρεκόρ των 5,8 εκατομμυρίων ασθενών σε λίστα αναμονής για ραντεβού, θεραπείες και επεμβάσεις για άλλα νοσήματα.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών συμφωνούν ότι ο αριθμός των νοσηλειών θα αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται πλέον και στις πιο μεγάλες ηλικίες. Πλέον υπάρχουν πάνω από 17.000 νοσηλευόμενοι φορείς του κορωνοϊού, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με δέκα ημέρες νωρίτερα.

Η αύξηση αυτή, πάντως, για την ώρα δε μεταφράζεται σε αντίστοιχη πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι συνολικά 911 διασωληνωμένοι ασθενείς που υπήρχαν την Τρίτη είναι αυξημένοι μόνο κατά 7% το τελευταίο δεκαήμερο.

Στο Λονδίνο, επίκεντρο μέχρι τώρα της έξαρσης της Όμικρον, ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία βαίνει σταθερά μειούμενος. Στην υπόλοιπη χώρα, ωστόσο, τώρα καταγράφεται ανησυχητική αύξηση νοσηλειών με τοπικές διοικήσεις του NHS να εκφράζουν φόβους ότι δε θα καταφέρουν να διαχειριστούν επαρκώς την έξαρση όπως κατάφερε η πρωτεύουσα.

Στα προβλήματα προστίθεται και η λειψανδρία λόγω λοιμώξεων στο παραϊατρικό προσωπικό των ασθενοφόρων. Ήδη υπάρχουν αναφορές περιστατικών από τη βόρεια Αγγλία κατά τα οποία ασθενείς που υφίσταντο καρδιακή προσβολή παροτρυνθήκαν από την υπηρεσία ασθενοφόρων να βρουν μόνοι τους τρόπο διακομιδής σε νοσοκομείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ