Σομαλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στο Μογκαντίσου

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Μογκαντίσου, όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε ανάμεσα σε αυτοσχέδια κιόσκια πλανόδιων πωλητών, λίγες ώρες αφότου οι ισλαμιστές αντάρτες Αλ Σεμπάμπ επιτέθηκαν σε δύο βάσεις του εθνικού στρατού, έξω από την πόλη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Ισμαήλ Μουχτάρ Όμαρ, ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος «κάτω από δέντρα όπου φτωχές μητέρες πωλούν τσάι, γάλα και χατ».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από τους ισλαμιστές που νωρίτερα είχαν αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις στις βάσεις Μπαριίρε και Αουντίγκλε. Ο στρατός ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα και από τις δύο πλευρές σε αυτές τις επιθέσεις, όμως πλέον έχει θέσει την κατάσταση υπό τον έλεγχό του.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι στις βάσεις, που απέχουν περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μογκαντίσου, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις. Μια τρίτη έκρηξη είχε ως στόχο μια αυτοκινητοπομπή του στρατού που κατευθυνόταν προς τις βάσεις αυτές από την πρωτεύουσα, μετά την επίθεση.

Ο Χουσέιν Νουρ, ένας αξιωματικός, είπε ότι ο στρατός έχασε «πολλούς» στρατιώτες στις επιθέσεις, χωρίς να διευκρινίσει πόσους.

Ο στρατός έστειλε ενισχύσεις από δύο άλλα στρατόπεδα και στη μάχη που ακολούθησε "σκοτώθηκαν 76 από τους επιτιθέμενους ενώ αιχμαλωτίστηκαν 10", είπε στους δημοσιογράφους ο Μοχάμεντ Ταχλίλ Μπίχι, ο διοικητής του πεζικού στην περιοχή αυτή.

Οι Αλ Σεμπάμπ ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη βάση Μπαριίρε. Ταυτόχρονα επιτέθηκαν και στη γειτονική Αουντίγκλε, με ένα παγιδευμένο όχημα και με μαχητές, ώστε να εμποδίσουν τους στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Μπαριίρε. «Καταλάβαμε την Μπαριίρε, κάψαμε τρία στρατιωτικά οχήματα και πήραμε δύο», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Αμπντιάσις Άμπου Μουσάμπ, ένας εκπρόσωπος των ισλαμιστών.

Στο Μογκαντίσου, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον Σαντίκ Ντουνίσε, γύρω στις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα, «ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε επάνω του» σε μια περιοχή όπου συχνάζουν νέοι. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα παιδί.

«Έβγαινα από ένα εστιατόριο που απέχει γύρω στα 100 μέτρα και έπαθα σοκ από την πολύ ισχυρή έκρηξη. Είδα τραυματισμένους ανθρώπους να τρέχουν», είπε ο Άλι Μοχάμεντ, ένας αυτόπτης μάρτυρες. «Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή αλλά είδα πολλά πτώματα να τα βάζουν σε ασθενοφόρα, ήταν νέοι άνδρες, δύο από αυτούς έμεναν στη γειτονιά μου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ