Κλείσιμο

Σοκ στο Κονγκό: Νεκρός Ιταλός πρέσβης έπειτα από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών

Ο πρέσβης της Ιταλίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και δύο άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον κονβόι των Ηνωμένων Εθνών στα ανατολικά της Κεντρικής Αφρικανικής χώρας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Guardian η συνοδεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος δέχθηκε επίθεση στις 10.15πμ τοπική ώρα (0815 GMT) κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας απαγωγής κοντά στην πόλη Kanyamahoro, περίπου 10 μίλια βόρεια της περιφερειακής πρωτεύουσας, όπως δήλωσε ο Γκόμα, εκπρόσωπος του εθνικού πάρκου Virunga.

Ο Luca Attanasio και ένας στρατιωτικός αστυνομικός που τον συνόδευε σκοτώθηκαν, σύμφωνα με δήλωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών. Ένας οδηγός πέθανε επίσης κατά την διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και τοπικούς αξιωματούχους.

Δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρο ποιος ήταν πίσω από την επίθεση, αλλά ο δρόμος στον οποίο κινούταν η συνοδεία είναι ένας συχνός τόπος επιθέσεων από ληστές και ένοπλες πολιτοφυλακές.

«Με βαθιά θλίψη το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τον θάνατο σήμερα στο Γκόμα του Ιταλού πρέσβη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Luca Attanasio, και ενός αστυνομικού», ανέφερε η δήλωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο πρέσβης και ο στρατιώτης ήταν σε ένα αυτοκίνητο σε μια συνοδεία του Monusco, της αποστολής σταθεροποίησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», ανέφερε.

Ο Attanasio υπέκεψε στα τράυματα του στο νοσοκομείο του ΟΗΕ στη Γκόμα. Ήταν αρχηγός αποστολής της Ιταλίας στην Κινσάσα από το 2017 και έγινε πρέσβης το 2019.

Η αποστολή ειρήνευσης και ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη ΛΔΚ είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις στον κόσμο.

«Υπήρχαν περίπου πέντε άτομα στο όχημα… Ο οδηγός φαίνεται να σκοτώθηκε [αμέσως] μετά από πολλές πληγές από σφαίρες, αλλά άλλοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στη βάση του Monusco… Η κατάσταση είναι τεταμένη», δήλωσε ο Mambo Kawaya, πρόεδρος της κοινωνίας των πολιτών ομάδες στην επικράτεια του Νιραγκόνγκο,  στο Actualité.cd, έναν τοπικό ιστότοπο ειδήσεων.

Δεκάδες ένοπλες ομάδες λειτουργούν εντός και γύρω από το Virunga, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων της ΛΔΚ με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Οι δασοφύλακες του πάρκου έχουν δεχθεί επίθεση επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένων έξι που σκοτώθηκαν σε ενέδρα τον περασμένο μήνα.

Τον Μάιο του 2018, ένοπλοι επιτέθηκαν σε όχημα που μετέφερε τουρίστες που ταξίδευαν από το Γκόμα στο κατάλυμα τους στο εθνικό πάρκο Βιρούνγκα κοντά στο σημείο όπου δέχθηκε την ενέδρα η συνοδεία του Attanasio. Ένας 25χρονος δασοφύλακας πυροβολήθηκε, ένας οδηγός του Κονγκό τραυματίστηκε και δύο Βρετανοί τουρίστες συνελήφθησαν από την πολιτοφυλακή ξημερώματα.

Πηγή: Guardian