Κλείσιμο

Σοκ στη Βρετανία: Κύμα καταδίκης της βίας κατά γυναικών μετά από πιθανή δολοφονία 33χρονης από αστυνομικό

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

«Σοκαρισμένος και βαθιά θλιμμένος» δήλωσε μέσω Twitter ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιδρώντας όπως όλη η χώρα στην υπόθεση εξαφάνισης της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ και τη σύλληψη εν ενεργεία αστυνομικού με την κατηγορία της δολοφονίας της.

Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήρθε μετά από την ανακοίνωση ότι οι αστυνομικοί που ερευνούν την εξαφάνιση της Βρετανίδας που αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα εντόπισαν ανθρώπινη σορό σε δάσος στο Άσφορντ του Κεντ, νοτιοανατολικά του Λονδίνου. Η σορός δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί.

Τα ίχνη της Σάρα Έβεραρντ αγνοούνται από το βράδυ της 3ης Μαρτίου, όταν έφυγε από φιλικό σπίτι στο Μπρίξτον του νοτίου Λονδίνου για να επιστρέψει στο σπίτι της στο γειτονικό Κλάπαμ.

Μετά από έρευνες ημερών, η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι προέβη στη σύλληψη του 48χρονου Γουέιν Κάζενς, εν ενεργεία αστυνομικού και πατέρα δύο παιδιών που υπηρετεί στη Διοίκηση Κοινοβουλευτικής και Διπλωματικής Προστασίας.

Κατηγορείται για την απαγωγή και τη δολοφονία της 33χρονης και ανακρίνεται. Πιστεύεται ότι κάμερα από διερχόμενο λεωφορείο τον κατέγραψε να προσεγγίζει τη Σάρα Έβεραρντ την ώρα κατά την οποία είχε προσδιοριστεί η εξαφάνισή της.

Μεταξύ των καθηκόντων του ήταν η προστασία του κτιρίου του κοινοβουλίου και βουλευτών, ξένων πρεσβειών και διπλωματών, αλλά και πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Η διοικήτρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Κρεσίντα Ντικ δήλωσε ότι το σώμα είναι «σοκαρισμένο και οργισμένο» με την εγκληματική ενέργεια που αποδίδεται ο συνάδελφός τους, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι είναι ασφαλείς.

Ερωτήματα διατυπώνονται πάντως για το πώς ένας τέτοιος άνθρωπος είχε περάσει τα τεστ για την ανάληψη τόσο ευαίσθητων καθηκόντων.

Επιπλέον, η υπόθεση έχει προκαλέσει ένα μαζικό κύμα απαιτήσεων για τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, με εκατοντάδες γυναίκες του δημοσίου βίου και χρήστριες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αφηγούνται εμπειρίες βίας ή απειλών σε βάρος τους.

Το ίδιο έκαναν και περίπου 150 γυναίκες που εργάζονται στο κοινοβούλιο, βουλεύτριες, βοηθοί τους κ.ά. σε εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Τετάρτης. Κατά τη συζήτηση τονίστηκε ο αποτροπιασμός τους για την υπόθεση Έβεραρντ και συζητήθηκαν τρόποι να αρχίσουν οι γυναίκες να νιώθουν πιο ασφαλείς στους δρόμους και στους χώρους εργασίας.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση για λογαριασμό του βρετανικού παραρτήματος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες έδειξε ότι το 97% των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών στη χώρα έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Το 80% όλων των γυναικών στη Βρετανία έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιο χώρο. Μόνο το 4%, ωστόσο, έχουν προβεί σε καταγγελία, με σχεδόν μία στις δύο να θεωρούν ότι τίποτα δε θα άλλαζε με την καταγγελία τους.

Η διευθύντρια της υπηρεσίας UN Women UK Κλαιρ Μπάρνετ σχολίασε ότι πρόκειται για «κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Η Σάρα Έβεραρντ πρόσφατα είχε αρχίσει να εργάζεται σε διαφημιστική εταιρεία. Περιγράφεται από τους πολλούς φίλους της στο Λονδίνο ως «ένα θαυμάσιο κορίτσι που πάντα έκανε το κάτι παραπάνω για να βοηθήσει τους φίλους της ή όποιον είχε ανάγκη».

Για απόψε έχει προγραμματιστεί ολονύχτια για τη Σάρα στο Κλάπαμ, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης.

Πηγή: skai.gr