Σόφια προς ΕΕ: Η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας

Η Βουλγαρία αναμένει συνταγματικές εγγυήσεις για το σεβασμό των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, διεμήνυσε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ κατά τη συνάντησή του με πρεσβευτές της ΕΕ.

Ο Ράντεφ επεσήμανε ότι «η Βουλγαρία αναμένει κατανόηση, αλληλεγγύη και υποστήριξη από τους Ευρωπαίους συμμάχους της στο θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας».

Εδώ και μήνες, ο Ράντεφ επιμένει ότι τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν το σύνταγμα, ώστε οι Βούλγαροι να μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτό, όπως και άλλα μέρη του λαού στη Βόρεια Μακεδονία.

Περίπου 120.000 Βορειομακεδόνες έχουν βουλγαρικά διαβατήρια.

«Η Βουλγαρία εργάζεται ενεργά και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της στα Δυτικά Βαλκάνια ως το πιο σίγουρο μέτρο για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της οικονομικής προόδου της περιοχής μας», δήλωσε ο Ράντεφ.

Ως εκ τούτου, η Σόφια αναμένει να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα τόσο στους τομείς της οικονομίας και της συνδεσιμότητας όσο και σε ό,τι αφορά τα «ανοιχτά διμερή ζητήματα στο διάλογο με τη Βόρεια Μακεδονία», είπε ο πρόεδρος στους πρεσβευτές.

Επεσήμανε ότι ανάμεσα στα άλυτα πολιτικά ζητήματα ξεχωρίζουν ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας, η ενίσχυση των νόμων για τη ρητορική μίσους και οι παραβιάσεις της βουλγαρικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.

«Αφήνοντας αυτά τα ζητήματα στην άκρη θα επιβραδύνει επίσης την πρόοδο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», προειδοποίησε ο Ράντεφ.

Υπογράμμισε ότι η εντατικοποίηση του διμερούς διαλόγου με τη Βόρεια Μακεδονία είναι θετικό σημάδι. Ωστόσο, η Βουλγαρία δεν αναμένει νέες διαβεβαιώσεις, αλλά συνταγματικές εγγυήσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της ΠΓΔΜ πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, πρόσθεσε ο Ράντεφ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: euractiv.gr