Κλείσιμο

Σλοβενία - Κροατία: Προϊόν ΠΟΠ το ελαιόλαδο της Ίστρια

Προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) έγινε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Ίστρια υπό την επωνυμία "ελαιόλαδο Ίστρια", έπειτα από την επιτυχή κατάληξη που είχε η σχετική αίτηση, που υπέβαλαν από κοινού η Σλοβενία με την Κροατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τη δεύτερη επιτυχία των δύο χωρών, σε σχέση με την κατοχύρωση του σήματος ΠΟΠ σε αγροτικό προϊόν. Η πρώτη είχε γίνει το 2015, όταν η Σλοβενία και η Κροατία είχαν υποβάλλει σχετικό αίτημα, το οποίο και εγκρίθηκε, για το προσούτο της περιοχής.

Η Ίστρια είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος στην Αδριατική, βρίσκεται στην κορυφή της Αδριατικής ανάμεσα στον κόλπο της Τεργέστης και τον κόλπο του Κβάρνερ και μοιράζεται ανάμεσα σε τρεις χώρες, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Ιταλία.

Η πρώτη αίτηση για την κατοχύρωση σήματος ΠΟΠ για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Ίστρια είχε υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2016 μόνο από την Κροατία. Η Σλοβενία αντέδρασε σ' αυτήν την κίνηση και υπέβαλε ένσταση, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που ευοδωθεί το αίτημα της Κροατίας, θα προκαλέσει σύγχυση, διότι οι δύο χώρες μοιράζονται την συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που είχαν ελαιοπαραγωγοί από τις δύο χώρες, το 2017 υπήρξε συμφωνία να υποβληθεί κοινή αίτηση για την χορήγηση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Ίστρια, το οποίο παράγεται στις δύο χώρες. Το ελαιόλαδο της Ίστρια είναι το 26ο αγροτικό προϊόν της Σλοβενίας που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ