Σκωτία: Πιστοποιητικά εμβολιασμού για κλαμπ και εκδηλώσεις από 1η Οκτωβρίου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Το τοπικό κοινοβούλιο Χόλιρουντ στη Σκωτία ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά Covid για είσοδο πολιτών σε νυχτερινά κλαμπ και σε άλλες εκδηλώσεις με μεγάλα πλήθη.

Το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, ενώ όπως έχει προαναγγελθεί από περίπου την ίδια περίοδο και στην Αγγλία θα ισχύει ως προϋπόθεση για την είσοδο σε κλαμπ η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί σχέδια για παρόμοιο μέτρο στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σκωτίας, το πιστοποιητικό θα απαιτείται για είσοδο σε εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους με περισσότερους από 500 όρθιους θεατές, σε υπαίθριες εκδηλώσεις με περισσότερους από 4.000 όρθιους θεατές και σε οποιαδήποτε εκδήλωση με περισσότερους από 10.000 θεατές.

Αυτό σημαίνει ότι αγώνες ποδοσφαίρου, συναυλίες και φεστιβάλ θα επηρεάζονται από το μέτρο.

Βασικός στόχος του μέτρου, που καταψηφίστηκε από τα κόμματα της σκωτσέζικης αντιπολίτευσης, είναι να ενθαρρυνθούν περισσότεροι νέοι να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Η Σκωτία καταγραφεί αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων και νοσηλειών τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από το άνοιγμα των σχολείων από τα μέσα Αυγούστου.

Όσον αφορά την Αγγλία, ο Υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν δήλωσε το πρωί ότι το μέτρο των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα μπορούσε να επεκταθεί αν προκύψει ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας.
 

Πηγή: skai.gr