Σκωτία: Παράθυρο από Στέρτζιον για δημοψήφισμα ακόμα και χωρίς άδεια του Λονδίνου

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε νομιμοποίηση ακόμα και χωρίς την έγκριση του Λονδίνου εφόσον κρινόταν νόμιμο από δικαστήριο της Σκωτίας, είπε η τοπική Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον, εντείνοντας την πίεση επί της συνοχής του Ηνωμένου Βασιλείου και επί του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Σε ενημέρωση ξένων ανταποκριτών στο Λονδίνο η κα Στέρτζιον επανέλαβε την πρόθεσή της για ένα νέο δημοψήφισμα εντός του τρέχοντος έτους.

Όπως σημείωσε, αυτό που θα κάνει η ίδια είναι να συνεχίσει να χτίζει την «ήδη αυξανόμενη» λαϊκή στήριξη στο δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι η πίεση για την κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο θα γίνει αφόρητη.

«Είναι ηθικά και πολιτικά μη βιώσιμο να εμποδίζεται το δικαίωμα του λαού της Σκωτίας να επιλέξει», είπε η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας.

Σημείωσε ότι «σε μια δημοκρατία όταν οι περιστάσεις αλλάζουν, τότε και οι πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν γνώμη», τονίζοντας ότι το Brexit «χωρίς την έγκριση των Σκωτσέζων» συνιστά μια τέτοια συνθήκη, η οποία καταδεικνύει ένα «έλλειμμα δημοκρατίας».

Ερωτηθείσα η κα Στέρτζιον είπε ότι αποκλείει μεν ένα δημοψήφισμα που δε θα είχε τη νομιμότητα και τη νομιμοποίηση που απαιτούνται για να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, αλλά διευκρίνισε ότι η νομιμότητα θα μπορούσε να κατοχυρωθεί με απόφαση της σκωτσέζικης δικαιοσύνης. «Δεν είναι αυτή η οδός η πρώτη μου προτίμηση, αλλά δεν το αποκλείω», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείσα να χαρακτηρίσει με μία λέξη τη σχέση της με τον Μπόρις Τζόνσον, απάντησε «εξελισσόμενη», για να προσθέσει χαριτολογώντας ότι εξελίσσεται προς όποια κατεύθυνση θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Ο νόμος ορίζει πως για να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας θα πρέπει να δοθεί ρητή άδεια από την κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου.

Στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2014 οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτητοποίηση με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Η Σκωτία, εξάλλου, είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 με ποσοστά 62% κατά και 38% υπέρ.

Η Νίκολα Στέρτζιον εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία ότι η κυβέρνηση Τζόνσον έχει επιλέξει ένα δρόμο που οδηγεί σε ένα «πολύ σκληρό» Brexit αναφορικά με τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Όπως συμπλήρωσε, πάντως, «οι πόρτες της Σκωτίας είναι ακόμα ανοιχτές για τους Ευρωπαίους».