Σκωτία και οικονομία στο προεκλογικό προσκήνιο στη Βρετανία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κατηγορηματικά απέκλεισε την πιθανότητα να παραχωρήσει άδεια στην τοπική κυβέρνηση του Εδιμβούργου να διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ο Μπόρις Τζόνσον.

Από τη Σκωτία όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της προεκλογικής εκστρατείας, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία τέτοια περίπτωση, διότι υποσχεθήκαμε στον κόσμο το 2014 πως θα ήταν ένα μοναδικό για αυτή τη γενιά δημοψήφισμα και δε βλέπω λόγο γιατί να αθετήσουμε αυτή τη δέσμευση».

Πρόσθεσε ότι είναι «απολύτως προφανές πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα βασιστεί στο SNP για να βρεθεί στην εξουσία και για να το πετύχει αυτό έχει κάνει μία σκιώδη συμφωνία για να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

Εν τω μεταξύ τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί παρουσίασαν τα σχέδιά τους για μία δραματική αύξηση των δαπανών για κρατικές επενδύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ προανήγγειλε ότι μια νέα κυβέρνηση Συντηρητικών θα άλλαζε τους κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να επιτρέπεται αυξημένος δανεισμός για έργα υποδομών, σε ποσό της τάξης των περίπου 100 δισεκατομμυρίων λιρών σε βάθος πενταετίας.

Ο δε σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ δεσμεύθηκε για ένα πρόγραμμα επενδύσεων της τάξης των 400 δισεκατομμυρίων λιρών για την αντιμετώπιση της «έκτακτης κλιματικής κατάστασης» και για την αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών, μέσω ενός «Ταμείου Κοινωνικής Μεταμόρφωσης».

Πηγή: skai.gr