Σκωτία: Η αστυνομία απελευθέρωσε 2 συλληφθέντες από την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Βρετανίας

Η αστυνομία της Σκωτίας διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι δύο άνδρες που είχαν τεθεί υπό κράτηση από την υπηρεσία μετανάστευσης της Βρετανίας, αφού εκατοντάδες διαδηλωτές έκλεισαν τον δρόμο στο βανάκι που τους μετέφερε.

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία θέλει να αναλάβει η κυβέρνησή της τις αρμοδιότητες για το μεταναστευτικό, τις οποίες σήμερα έχει το Λονδίνο, χαιρέτισε τις ενέργειες της αστυνομίας της Γλασκώβης και κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι δημιούργησε μια «επικίνδυνη κατάσταση».

Σε ένα βίντεο διακρίνονται δύο άνδρες ασιατικής καταγωγής να αποβιβάζονται από το πίσω μέρος του οχήματος που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, το οποίο είναι αρμόδιο για το μεταναστευτικό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Έπειτα από πολύωρη αντιπαράθεση, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί ξέσπασε σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές καθώς οι δύο άνδρες χαιρέτιζαν και οι αστυνομικοί τους άνοιγαν δρόμο για να περάσουν.

Τα μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης της Βρετανίας είχαν ζητήσει αρχικά τη βοήθεια της τοπικής αστυνομίας, επειδή ένα πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να τους εμποδίσει να φύγουν με τους συλληφθέντες.

Η αστυνομία της Σκωτίας σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «έλαβε την επιχειρησιακή απόφαση να αφήσει ελεύθερους τους άνδρες που κρατούνταν από την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου» προκειμένου «να προστατευθεί η ασφάλεια, η δημόσια υγεία και η ευημερία όλων των εμπλεκομένων στη σύλληψη και την επακόλουθη διαμαρτυρία». Οι μεγάλες συναθροίσεις απαγορεύονται επί του παρόντος στη Σκωτία, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Στέρτζον ανέφερε ότι διαμαρτυρήθηκε στη βρετανική κυβέρνηση και της ζήτησε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις. «Δεν δόθηκαν διαβεβαιώσεις –και ειλικρινά δεν υπήρξε κατανόηση– όταν κατάφερα να μιλήσω με έναν υφυπουργό νωρίτερα», σημείωσε στην ανακοίνωσή της.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές που διενεργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για το Κοινοβούλιο της Σκωτίας. Η Στέρτζον υποστηρίζει ότι το γεγονός αυτό δικαιώνει το αίτημά της για επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Το 2014 οι Σκωτσέζοι είχαν καταψηφίσει την πρόταση. Στην προεκλογική εκστρατεία του το SNP ζητούσε επίσης να δοθεί στη σκωτσέζικη κυβέρνηση η δικαιοδοσία να εκδίδει μεταναστευτικές βίζες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ