Σκόπια: Η Βουλγαρία αποδέχθηκε να χρησιμοποιεί πλέον το «Βόρεια Μακεδονία»

Τη χρησιμοποίηση της σύντομης ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» αποδέχτηκε η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στα Σκόπια.

Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή μετά την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από την μεριά των Σκοπίων προς τον ΟΗΕ με την οποία διευκρινίζεται ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» αναφέρεται στην νομική οντότητα της χώρας, και όχι στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, μέρος της οποίας αποτελεί και τμήμα του επικράτειας της Βουλγαρίας («Μακεδονία του Πιρίν»). Έως σήμερα, η Βουλγαρία χρησιμοποιούσε μόνο το επίσημο όνομα της γειτονικής της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και απέφευγε συστηματικά τη χρήση της σύντομης ονομασίας.
 
«Η διευθέτηση του ζητήματος με τη σύντομη ονομασία "Βόρεια Μακεδονία" αποτελεί για μένα το πρώτο μεγάλο βήμα στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στις σχέσεις των δύο χωρών. Τέτοια βήματα δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον και οδηγούν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και μεταξύ των δύο λαών» δήλωσε ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι οι δύο χώρες εκφράζουν ανοιχτά τη βούληση να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Ο Κίριλ Πέτκοφ αφού υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που πριν από 30 χρόνια (στις 15 Ιανουαρίου 1992) αναγνώρισε την ανεξαρτησία της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την πρόοδο που σημειώσαμε σήμερα και που μπορώ να πω ήρεμα πια, Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Ο Κίριλ Πέτκοφ ανέλαβε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι μόλις προχθές εξελέγη πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ