Σκληρή προειδοποίηση των G7 στη Ρωσία: «Μαζικές συνέπειες» αν επιτεθεί στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει «μαζικές συνέπειες» αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης που είδε το Ρόιτερς.

Στη σύνοδό τους στο Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας, οι αντιπρόσωποι της G7 δήλωσαν πως καταδικάζουν τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία και κάλεσαν τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

«Η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολία ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος», αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης, επιβεβαίωσαν πηγές στη G7.

Η Ουκρανία βρίσκεται στο κέντρο μιας κρίσης στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης καθώς κατηγορεί τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα προετοιμάζοντας πιθανόν μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση και κατηγορεί την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, ενώ έχει δηλώσει πως χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για τη δική της προστασία.

Η G7 περιλαμβάνει τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ ενώ μετέχει επίσης ένας αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τηγ βρετανή υπουργό, η σύνοδος του Λίβερπουλ έδειξε «την πολύ ενωμένη φωνή των χωρών της G7, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι πολύ σαφείς» όσον αφορά το γεγονός «ότι θα υπάρξουν μαζικές συνέπειες για τη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία».

Η απειλή για κυρώσεις άνευ προηγουμένου διατυπώθηκε τις τελευταίες ημέρες από την Ουάσινγκτον και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν θέλει να συναντήσει από κοντά τον Μπάιντεν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, όταν μίλησαν μέσω βιντοδιάσκεψης νωρίτερα αυτό το μήνα, πως «θα ήθελε πραγματικά» να τον συναντήσει από κοντά, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ωστόσο ο Πούτιν δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να είναι αισιόδοξος μετά τη συνομιλία του με τον Μπάιντεν επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ σοβαρές διαφορές αντίληψης ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το RIA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ