Σκληρή μάχη στην Γαλλία με καθαρό προβάδισμα Λε Πεν

Ήττα στα χέρια της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν υφίσταται το κόμμα του κεντρώου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις ευρωεκλογές στην Γαλλία.

Με το 85% καταμετρημένο η Εθνική Συσπείρωση της κ. Λε Πεν προηγείται με 24,65% έναντι 21,67% για την Δημοκρατία Εμπρός του κ. Μακρόν. Η προεδρική παράταξη έχει «ψαλιδίσει» την διαφορά με την πάροδο της ώρας, δεδομένου ότι σε κάποιο σημείο το χάσμα ανερχόταν σε οκτώ μονάδες.

Η εξέλιξη της καταμέτρησης φαίνεται να συμφωνεί με τις πρώτες εκτιμήσεις, που ήθελαν την τελική διαφορά να είναι μικρότερη των δύο μονάδων.

«Αξιοπρεπές» χαρακτήρισε το Μέγαρο των Ηλυσίων το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα του προέδρου, σημειώνοντας ότι η δεύτερη θέση είναι «απογοητευτική αλλά όχι τιμωρητική». Ο κ. Μακρόν έχει προσπαθήσει να αναλάβει τον ρόλο του «σημαιοφόρου» του φιλοευρωπαϊσμού έναντι των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού.

Στο ελάχιστο διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών ζήτησε η κ. Λε Πεν, στις πρώτες δηλώσεις ενώπιον των οπαδών της.

Υποστήριξε πως ο κ. Μακρόν πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της εκλογικής ήττας του, δεδομένου ότι είχε μετατρέψει τις ευρω-κάλπες σε «δημοψήφισμα για την πολιτική του και για το ίδιο το πρόσωπό του».

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με ποσοστό της τάξης του 12,24%. Οι «πράσινες» δυνάμεις της οικολογίας συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους κερδισμένους των φετινών ευρωεκλογών.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν την συνεχιζόμενη κατάρρευση των δύο παραδοσιακών δυνάμεων στην γαλλική πολιτική σκηνή, καθώς τόσο οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Σοσιαλιστές βρίσκονται κάτω από το εννέα τοις εκατό.
Πηγή: skai.gr