Η Λιβύη δεν πρέπει να μετατραπεί σε τρομοκρατική βάση, κάτι τέτοιο θα απειλούσε τη σταθερότητα της περιοχής, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

Κατά τη συνάντηση με τον Σαουράδαβα ΥΠΕΞ στο Κάιρο ο πρόεδρος Σίσι τόνισε ότι οι πολιτικές λύσεις είναι η βάση για την επίλυση όλων των κρίσεων στις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η συνεπής θέση της Αιγύπτου για τη Λιβύη απαιτεί τον τερματισμό των ξένων παρεμβάσεων στη χώρα και την καταπολέμηση ριζοσπαστικών και τρομοκρατικών ομάδων προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα».

Ο αλ Σίσι τόνισε επίσης ότι η αραβική αλληλεγγύη, ενότητα και συνέπεια στις θέσεις είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την καταπολέμηση των εξωτερικών κινδύνων που αντιμετωπίζει ο αραβικός κόσμος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι η χώρα του συμμερίζεται την αιγυπτιακή στάση ότι οι πολιτικοί διακανονισμοί είναι η λύση στις κρίσεις της περιοχής και ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινή οπτική για την εθνική ασφάλεια.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση της Σαουδικής Αραβίας για τον στρατηγικό και κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου στην υπεράσπιση της αραβικής εθνικής ασφάλειας υπό την καθοδήγηση του προέδρου Σίσι. Ο Σαουδάρας ΥΠΕΞ εκθείασε τις συνεχείς προσπάθειες της Αιγύπτου για την διασφάλιση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι και ο Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στο Κάιρο.
 

Πηγή: skai.gr