Κλείσιμο

Σινοευρωπαϊκή συμφωνία σε προϊόντα

Την ενίσχυση των ελέγχων σε ό,τι αφορά δυνητικά επικίνδυνα κινεζικά προϊόντα και τρόφιμα που εξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κίνα.

Η συμφωνία έρχεται μετά την υπόθεση με τη μολυσμένη σκόνη γάλακτος στην Κίνα που προκάλεσε το θάνατο σε τουλάχιστον τέσσερα νήπια και οδήγησε άλλα 53.000 στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Με τη συμφωνία, οι κινεζικές αρχές θα είναι πλέον υποχρεωμένες να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις κινήσεις τους, οι οποίες στοχεύουν στον εντοπισμό των επικίνδυνων προϊόντων.

Σε ανταπόδοση, η Επιτροπή θα παράσχει στις κινεζικές αρχές πρόσβαση στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης της ΕΕ για τις Κτηνοτροφές και τα Τρόφιμα (RASFF), στο πλαίσιο του οποίου οι ελέγχουσες αρχές μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η επίτροπος για την προστασία του καταναλωτή Μεγκλένα Κούνεβα επισήμανε πως η συμφωνία "ενισχύει σημαντικά το σύστημα των ελέγχων ασφαλείας για τα προϊόντα και τα τρόφιμα μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας".
Πηγή: skai.gr