Σινιάλο Μέρκελ για επιστροφή στην πανεπιστημιακή ζωή μετά την πολιτική

Η καγκελάριος της Γερμανίας ’νγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι ενδέχεται να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή ζωή αφού ολοκληρώσει την τέταρτη θητεία της, η οποία λήγει το 2021.

«Όλα τα πανεπιστήμα που μου έχουν απονείμει τιμητικά διδακτορικά θα έχουν νέα μου όταν δεν θα είμαι πια καγκελάριος», είπε η κ. Μέρκελ σε ομιλία της στη Σχολή Διοίκησης HHL της Λειψίας.

Η Σχολή απένειμε στην καγκελάριο, η οποία έχει σπουδάσει φυσική, ένα ακόμη τιμητικό διδακτορικό, σε τελετή την οποία παρακολούθησε και η Κριστίν Λαγκάρντ, η υποψήφια για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Θα επιστρέψω και δεν θα μείνω για λίγο, όπως σήμερα. Θα μείνω περισσότερο», συνέχισε η κ. Μέρκελ, προκαλώντας τα γέλια του κοινού.

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται τα ερωτήματα για το αν η καγκελάριος θα ολοκληρώσει την τέταρτη θητεία της.

Οι εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο βαριάς ήττας, προς όφελος της ακροδεξιάς, στις αυριανές εκλογές σε δύο κρατίδια. Τυχόν εκλογική ήττα θα εντείνει τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση.

Η κ. Μέρκελ παραιτήθηκε πέρσι από την ηγεσία του κύριου κυβερνητικού εταίρου, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), μετά από παρόμοιες ήττες σε τοπικές εκλογές, δηλώνοντας ότι η τρέχουσα θητεία της θα είναι και η τελευταία.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters