Σημαντικότερο το Κόσοβο από την ΕΕ

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί για τους Σέρβους η επίλυση του ζητήματος της διευθέτησης του καθεστώτος του Κοσόβου σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου για Ελεύθερες Εκλογές και Δημοκρατία (CeSID), που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Βάσει της δημοσκόπησης, στοιχεία της οποίας μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, οι Σέρβοι, σε ποσοστό 41%, θεωρούν το Κόσοβο το πιο σημαντικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τους.

Ο επιβλέπων την έρευνα Ζόραν Στοϊλίκοβιτς δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ότι οι πολίτες νοιάζονται περισσότερο για το συγκεκριμένο ζήτημα από ό,τι για την ένταξη στην \"ευρωπαϊκή οικογένεια\", που ακολουθεί στη σειρά σοβαρότητας των ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει η σερβική εξωτερική πολιτική, υπολειπόμενη κατά περίπου 4%.

Ακόμη ένα ζήτημα για το οποίο οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα διχασμένοι είναι η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις χώρες που θα προβούν σε τυχόν αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Το 37% είναι υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, ενώ ανάλογο ποσοστό αντιτίθεται σε αυτή.

Επισημαίνεται ότι πτώση καταγράφεται και στο ποσοστό αυτών που δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν θυσίες για το Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προτίθενται ακόμη και να μπουν σε μία νέα πολεμική σύγκρουση (αντιστοιχούν στο 10%του συνολικού ερωτηθέντων).

Παρά το γεγονός ότι υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ τάχθηκαν τα δύο τρίτα όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, μόλις το 2% των πολιτών θεωρούν εαυτούς Ευρωπαίους.

Το ΝΑΤΟ παραμένει ένας μάλλον μη δημοφιλής οργανισμός, με την πλειοψηφία των πολιτών να θεωρεί πως είναι δυνατή η ένταξη του Βελιγραδίου στην \"ευρωπαϊκή οικογένεια\" χωρίς την ενίσχυση των δεσμών του με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Πηγή: skai.gr