Σημαντικό προβάδισμα για τον Ιβάνοβ

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η ψηφοφορία για τον β΄ γύρο των προεδρικών και δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε την Κυριακή η Κρατική Εκλογική Επιτροπή.

Προϋπόθεση για να θεωρηθεί έγκυρη η εκλογή του προέδρου της χώρας, είναι το ποσοστό συμμετοχής στον β΄ γύρο να ξεπεράσει το 40%, κάτι που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αναμένεται να εκπληρωθεί.

Το ποσοστό συμμετοχής ως τη 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), ανερχόταν στο 19,53%. Το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών, για το ίδιο χρονικό διάστημα, είχε κυμανθεί στο 26,24%.

Το ποσοστό συμμετοχής στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος διεξήχθη στις 22 Μαρτίου, είχε ανέλθει στο 56,88%.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή, αργά το βράδυ.

Το εκλογικό σώμα στη χώρα ανέρχεται σε 1.792.082 άτομα.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος VMRODPMNE για το αξίωμα του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοβ, διατηρεί σημαντικό προβάδισμα από τον α΄ γύρο, έναντι του αντιπάλου του, υποψηφίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.

Ο κ. Ιβάνοβ, στον πρώτο γύρο. απέσπασε ποσοστό 35%, έναντι 20% που συγκέντρωσε ο κ. Φρίτσκοφσκι.

Παράλληλα με τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών διεξάγεται και ο β΄ γύρος των δημοτικών εκλογών στους περισσότερους δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών και στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων. Ο υποψήφιος δήμαρχος του VMRODPMNE στην πρωτεύουσα της χώρας, Κότσε Τραγιάνοφσκι, διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από τον α΄ γύρο, έναντι του υποψηφίου του SDSM, Τίτο Πέτκοφσκι.
Πηγή: skai.gr