Κλείσιμο

Σημαντική μείωση εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ ΗΒ - ΕΕ με λήξη μεταβατικής περιόδου Brexit

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι εξαγωγές βρετανικών εταιρειών προς την ΕΕ μειώθηκαν κατά 40,7% τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit. Αντιστοίχως, οι εισαγωγές από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 28,8% την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) που δημοσίευσε τα στοιχεία, η σημαντική πτώση στην εμπορική δραστηριότητα μεταξύ Ην. Βασιλείου και κρατών μελών της ΕΕ «είναι πιθανώς το αποτέλεσμα προσωρινών παραγόντων».

Μετά από την ολοκλήρωση του Brexit πολλές είναι οι καταγγελίες και διαμαρτυρίες από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας της Βρετανίας ότι οι νέες τελωνειακές διατυπώσεις για αποστολή προϊόντων στην ΕΕ κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.

Σύμφωνα πάντα με το ONS, μεταγενέστερα στοιχεία δείχνουν ότι μετά από τον Ιανουάριο κάποια εμπόδια έχουν αρχίσει να εξομαλύνονται και το εμπόριο φέρεται να διεξάγεται πιο εύκολα.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στις εισαγωγές αυτοκινήτων, ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων από την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χωριστά στοιχεία από το ONS, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 2,9% τον Ιανουάριο, επίδοση που συνέπεσε με τον πρώτο μήνα του νεότερου lockdown κατά του κορωνοϊού.

Ο μόνος τομέας στον όπιο καταγράφηκε αύξηση οικονομικής επίδοσης ήταν οι υπηρεσίες υγείας.