Κλείσιμο

Σφυροκοπεί τη Συρία ο Ερντογάν

Σε πλήρη εξέλιξη οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις κατά Κούρδων στα συριακά εδάφη.

Από την τουρκική πολεμική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Πηγή της Ειρήνης», έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 15 άτομα, ανάμεσά τους οκτώ άμαχοι και 40 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τα πυρά.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν ως τώρα 181 στόχους — θέσεις Κούρδων ανταρτών, με αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό.

Κούρδοι: Οι Τούρκοι χτύπησαν φυλακή τζιχαντιστών

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσαν πως ήρθαν αντιμέτωπες με μια χερσαία επίθεση τουρκικών στρατευμάτων.

«Μια χερσαία επίθεση τουρκικών δυνάμεων απωθήθηκε από μαχητές των SDF στην πόλη Τελ Αμπιάντ. Καμία προέλαση μέχρι στιγμής», τόνισε ο εκπρόσωπος των SDF Μουσταφά Μπαλί.

Οι Κούρδοι της Συρίας καταγγέλλουν ότι αεροπορικός βομβαρδισμός της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, έπληξε φυλακή όπου κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Τραμπ: Μας αρέσουν οι Κούρδοι αλλά …

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που βρίσκεται αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας του για το «πράσινο φως» που φέρεται να έδωσε στον Ερντογάν για την επιχείρηση, συνέχισε την τακτική των αλλοπρόσαλλων δηλώσεων για να δικαιολογήσει την πολιτική του στη Μέση Ανατολή.

«Μας αρέσουν οι Κούρδοι», τόνισε ο Τραμπ αλλά ως έθνος που δεν διαθέτει κράτος «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σύμπηξη συμμαχιών στο μέλλον, αφού παρά το ότι είχαν οικοδομήσει τέτοια με τους Κούρδους της Συρίας επέτρεψαν στην Τουρκία να εξαπολύσει εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα.

«Οι συμμαχίες είναι εύκολες», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ακόμη, ο Τραμπ επισήμανε πως οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «τα εδάφη τους», για ίδιο συμφέρον.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, συγκαλείται εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία).

Η Άγκυρα σε επιστολή της προς το ΣΑ του ΟΗΕ αναφέρει ότι η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει θα είναι «αναλογική».

«Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το δεκαπενταμελές ΣΑ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Κατά την Άγκυρα, η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία. Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων άρχισε μερικές ημέρες μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναδιπλωθούν Αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή και συνεργάζονταν με κούρδους μαχητές, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις των τελευταίων ετών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» εκεί πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ.

Πηγή: skai.gr