Σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας για Ντράγκι: Ψάξτε για δικτάτορα στην ιστορία σας, όπως τον Μουσολίνι

Κρίση στις ιταλοτουρκικές σχέσεις δημιούργησε η χθεσινοβραδινή δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι για το SofaGate χαρακτηρίζοντας τον Ρετζέπ Ταγίπ

Ερντογάν «δικτάτορα». 
Είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος ηγέτης αποκαλεί ανοιχτά δικτάτορα τον Τούρκο πρόεδρο προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην Άγκυρα. Αμέσως, η κυβέρνηση κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη σε… απολογία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα καταδικάζει έντονα τα «προσβλητικά» σχόλια. 

Αμέσως μετά ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού. Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία. Όσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας».  

Αργότερα, ο αντιπρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι «αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι». 

Αν η ιταλική πλευρά επιμείνει στη σκληρή γραμμή και δώσει συνέχεια στο θέμα, αναμένεται να φέρει αλλαγές στις σχέσεις των δύο χωρών. Άλλωστε, η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που διαθέτει ισχυρό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στην Τουρκία, που περιλαμβάνει από αυτοκινητοβιομηχανίες και τράπεζες μέχρι αμυντικές συμφωνίες. 

Πάντως, η κίνηση του Ντράγκι δεν αποδίδεται μόνο στην «προσβολή» της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από τον Ερντογάν κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα, για την οποία δεν είχε προβλεφθεί θέση στο προεδρικό μέγαρο, αλλά φέρεται να οφείλεται και σε γεωστρατηγικές διαφορές. Άλλωστε, το πρώτο ταξίδι του Ντράγκι ως πρωθυπουργός έγινε στη Λιβύη, με την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
 

Πηγή: skai.gr