Σερβία: προεδρικές εκλογές

Με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αποτυχίας - για τρίτη φορά - διεξάγονται την Κυριακή 16 Νοεμβρίου οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία.
Το αξίωμα διεκδικούν έξι υποψήφιοι, εκ των οποίων επικρατέστεροι φέρονται, από τις δημοσκοπήσεις, ο Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, (DOS) και ο Τόμισλαβ Νίκολιτς του εθνικιστικού «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος».
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι ο Ντράγκαν Τόμιτς του «Σοσιαλιστικού Λαϊκού κόμματος», ο Βέλιμιρ Ιλιτς του κόμματος «Νέα Σερβία», ο Μάριαν Ριστίτσεβιτς του «Αγροτικού κόμματος» και ο Αλεξάντερ Αβλιάς του «Πατριωτικού κόμματος».
Οι προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στη Σερβία αποτελούν την τρίτη προσπάθεια για την εκλογή προέδρου. Οι προηγούμενες δύο τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2002 απέτυχαν εξαιτίας της μικρής συμμετοχής των ψηφοφόρων.
Έκτοτε χρέη προέδρου Δημοκρατίας εκτελεί η πρόεδρος της βουλής Νατάσσα Μίτσιτς.
Πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι εκφράζουν έντονες αμφιβολίες και για την επιτυχία των εκλογών αυτών με δεδομένο ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσαν αποχή.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν της αμφιβολίες αυτές, αφού δείχνουν ότι το ποσοστό συμμετοχής θα είναι λίγο μικρότερο από το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που ορίζει το σύνταγμα για να κηρυχθεί έγκυρη η εκλογική διαδικασία.
Για τα βιογραφικά των υποψηφίων κλικάρετε εδώ.
Πηγή: skai.gr