Serial Killer Κύπρου: Συνεχίζονται οι έρευνες στην «Κόκκινη Λίμνη»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι  έρευνες με τη χρήση ρομποτικής κάμερας στην Κόκκινη Λίμνη κοντά στο μεταλλείο Μιτσερού με στόχο την ανάσυρση της δεύτερης βαλίτσας και την εξιχνίαση των εγκλημάτων του 35χρονου Ίλαρχου .

Στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνδράμει  και ιδιωτικό συνεργείο.
Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες για εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας που κατά τον καθ’ ομολογία δράστη έχει πετάξει στη λίμνη.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Μάρκος Τράγκολας δήλωσε ότι «οι έρευνες  συνεχίζονται, τόσο στη Λίμνη του Ξυλιάτου, όπου οι δύτες έχουν αρχίσει καταδύσεις και θα συνεχίσουν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας και εκεί όπου το επιτρέπει η ορατότητα αλλά και στην Κόκκινη Λίμνη.

Είμαστε στην μέρα, όπου θα ολοκληρωθεί η έρευνα στην κρίσιμη περιοχή.

Επιπρόσθετα, έγιναν όλες οι διαδικασίες μέσω της εταιρείας Brasal και θέλω να τονίσω ότι είναι μια κυπριακή εταιρεία με Κύπριο ιδιοκτήτη. Με αυτό θέλω να πω ότι βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και τα αποτελέσματα άρχισαν. Μέσω τις Brasal, έγιναν οι διαδικασίες για να έρθει στην Κύπρο το Sonar την Παρασκευή και από το Σάββατο πιάνει δουλειά.

Σκοπός που φέρνουμε το Sonar, είναι για να ελεγχθεί, με μεγάλη λεπτομέρεια ο βυθός και τα πιο βαθιά σημεία των δύο λιμνών. Χρησιμοποιούμε την τελευταία τεχνολογία για εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων.

Οι δύτες είναι έμπειροι και έχουν δουλέψει σε παρόμοια περιβάλλοντα στο εξωτερικό. Υπάρχει συνομιλία και συνεργασία μαζί τους, αλλά και τροφοδότηση τους με αέρα. Είπα ότι θα είμαστε εδώ ακόμα και το Πάσχα και είμαστε εδώ και συνεχίζουμε για όσο χρειαστεί».

Οι έρευνες στη λίμνη «Μεμί» στο φράγμα Ξυλιάτου, έχουν αποβεί άκαρπες και εξετάζονται και άλλοι τρόποι για έλεγχο του νερού και του βυθού, αν και οι ελπίδες για να εντοπιστεί η σορός της 6χρονης Sierra, είναι ελάχιστες. Χωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία αναμένονται και οι επιστημονικές εξετάσεις στο κομμάτι δέρματος που βρήκαν οι δύτες στη λάσπη της λίμνης.

Μάλλον η Livia

Χθες νωρίς το απόγευμα από τη «Κόκκινη Λίμνη», ανασύρθηκε η μία από τις δύο βαλίτσες, που είχαν εντοπιστεί με την ρομποτική κάμερα που χρησιμοποιείται στις έρευνες.

Η επιχείρηση ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη λόγω της χαμηλής έως μηδενικής ορατότητας στο νερό, αλλά και της λάσπης που δεν κάνει καθόλου εύκολη την αποκόλληση και ανάσυρση αντικειμένων από τον βυθό, με τρόπο που αυτά θα παραμείνουν ακέραια. Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε πως εντός της βαλίτσας βρισκόταν ένα πτώμα ενήλικης γυναίκας σε αποσύνθεση, υπήρξε η εκτίμηση πως πιθανότατα πρόκειται για την 36χρονη Livia Florentina Bunea, από τη Ρουμανία, η οποία είχε εξαφανιστεί τον Σεπτέμβριο του 2016, αν και αυτό θα διαπιστωθεί από τις επιστημονικές εξετάσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο λόγος που πιστεύεται ότι πρόκειται για τη 36χρονη είναι η ύπαρξη δεύτερης βαλίτσας κοντά σε αυτή που ανασύρθηκε, Livia κατά την ομολογία του δράστη είχε δολοφονηθεί μαζί με την 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea και τα δύο θύματα είχαν πεταχτεί μέσα σε βαλίτσες ταυτόχρονα στη λίμνη.

Αυτό καθιστά πολύ πιθανότερο η δεύτερη βαλίτσα να κρύβει τη σορό της 8χρονης, παρά της 29χρονης Maricar Valdez Arquila, από τις Φιλιππίνες, η οποία δολοφονήθηκε 27 μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2018.


Η Livia και η κόρη της Έλενα

Η σορός που εντοπίστηκε χθες έχει μεταφερθεί στο νεκροτομείο Λευκωσίας για να υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση από ιατροδικαστές και ανθρωπολόγους. Εντός της βαλίτσας που βρέθηκε η σορός, υπήρχε και πλάκα τσιμέντου, ώστε η βαλίτσα να παραμείνει για πάντα στο βυθό.


Ειδικοί της Scotland Yard

Σήμερα αναμένεται στη Κύπρο, κλιμάκιο ειδικών ερευνητών της Scotland Yard, κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού της αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

Η τετραμελής ομάδα, δεν θα λάβει μέρος στις ανακρίσεις και τις έρευνες, αλλά θα μελετήσει τον τρόπο δράσης του κατά συρροή δολοφόνου, ώστε να δημιουργήσει ένα προφίλ, στη βάση των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι ανακριτές.

Το προφίλ αυτό θα βοηθήσει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η παροχή πληροφοριών για σκοπούς συνέχισης της έρευνας και της ανάκρισης, σε σχέση με το αν όντως οι πρώτες δολοφονίες έγιναν το 2016 και αν μέχρι τη σύλληψη του 35χρονου Ίλαρχου, διαπράχθηκαν μόνο οι 7 φόνοι που είναι γνωστοί. Ουσιαστικά, θα ελεγχθεί κατά πόσον έχει πει όλη την αλήθεια ή υπάρχουν ακόμα γεγονότα που θα πρέπει να πειστεί να αποκαλύψει.

Το δεύτερο επίπεδο, είναι απάντηση στα «πως» και τα «γιατί» της εγκληματικής του δράσης. Δηλαδή, τί ήταν αυτό που τον οδήγησε στη πρώτη δολοφονία και γιατί συνέχισε μέχρι να συλληφθεί. Επίσης θα εξεταστεί αν η σύλληψη του απέτρεψε περαιτέρω εγκληματική δράση, κάτι που και οι Κύπριοι ανακριτές θεωρούν σίγουρο, αφού έφτασαν στα ίχνη του μετά την τυχαία ανακάλυψη του πτώματος της 38χρονης Marry Rose στο φρεάτιο του μεταλλίου Μιτσερού, στις 14 Απριλίου.

Θα δοθούν επιστημονικές απαντήσεις και στο γιατί επέλεγε αλλοδαπές, αλλά και γιατί οδηγήθηκε και στη δολοφονία δύο παιδιών 6 και 8 ετών.

Σημαντικές πληροφορίες θα αντληθούν τόσο από τις καταθέσεις του, όσο και από τον τρόπο που χρησιμοποιούσε για να προσεγγίσει και να παγιδέψει τα θύματα του, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα γνωριμιών Badoo.

Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες θα μελετήσουν επίσης τις φωτογραφίες του Ίλαρχου, ώστε να διαπιστώσουν αν αυτές «έχουν να πουν κάτι» για τον χαρακτήρα και την εγκληματική του δράση.
Πολύς δρόμος

Αν και το μεγάλο βάρος έχει πέσει στον εντοπισμό των σορών των γυναικών και των παιδιών που έχουν δολοφονηθεί, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος – πολύ σημαντικό – της έρευνας που γίνεται. Για να στοιχειοθετηθούν οι δολοφονίες και να οδηγήσουν σε καταδίκη ενώπιον του δικαστηρίου δεν αρκεί μόνο η ομολογία του 35χρονου Ίλαρχου, την οποία μπορεί να αναιρέσει ανά πάσα στιγμή.

Θα πρέπει να τεκμηριωθεί κάθε υπόθεση, ώστε να οδηγεί σε ασφαλή απόδειξη του κάθε εγκλήματος. Το έργο αυτό χρειάζεται πολύ χρόνο και κόπο, με την ομάδα των ανακριτών να συλλέγει στοιχεία για κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης, ώστε να φωτιστεί κάθε πτυχή.

Ένα σημαντικό μέρος της μαρτυρίας, είναι και η ταυτοποίηση των θυμάτων. Μέχρι σήμερα το μόνο θύμα που έχει ταυτοποιηθεί είναι η 38χρονη Marry Rose Tiburcio. Υπάρχουν ακόμα δύο πτώματα τα οποία φαίνεται να ανήκουν στην 28χρονη Arian Palanas Lozano από τις Φιλιππίνες και την 30χρονη Asmita Khadka Bista από το Νεπάλ, χωρίς όμως να υπάρχει ταυτοποίηση.

Τέλος υπάρχει και η σορός που ανασύρθηκε χθες από τη «Κόκκινη Λίμνη», η οποία θα πρέπει επιστημονικώς να ταυτοποιηθεί είτε με την 36χρονη Livia Florentina Bunea από τη Ρουμανία είτε με την 29χρονη Maricar Valdez Arquila από τις Φιλιππίνες.

Παραπληροφόρηση

Πηγές της αστυνομίας, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, σημείωναν πως, λόγω του ενδιαφέροντος που προκαλεί στη κοινή γνώμη η πρωτοφανής περίπτωση του φόνου τόσων ανθρώπων, από έναν δράστη υπεράνω υποψίας, παρατηρούνται τάσεις υπερβολής αλλά και παραπληροφόρησης.

Οι ίδιες πηγές, έκαναν αναφορά σε τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας που ισχυρίστηκαν ότι είχαν πληροφορίες από τους ανακριτές, παρά το ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια επαφή. Μάλιστα αυτά τα κανάλια, έκαναν λόγο για δήθεν αποκαλύψεις… για γεγονότα που δεν γνωρίζουν καν οι ίδιοι οι ανακριτές.

Επίσης οι ίδιες πηγές σημείωναν τον κίνδυνο παραπληροφόρησης από ανθρώπους που θεωρούν πως το τεράστιο ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις των φόνων, θα τους χαρίσει τα 5 λεπτά δημοσιότητας και έτσι διαβιβάζουν στους δημοσιογράφους δήθεν μαρτυρίες, δήθεν πληροφορίες και δήθεν άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Τέλος, τα σημαντικότερα κρούσματα παραπληροφόρησης έχουν καταγραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από χρήστες που είτε δημιουργούν φανταστικά σενάρια είτε ανακυκλώνουν τέτοια.

Ευθύνες για ολιγωρία

Στο επίπεδο των καταγγελιών, για επίδειξη ολιγωρίας, πλημμελούς ή και καθόλου έρευνας από αστυνομικούς, στις υποθέσεις εξαφανίσεων αλλοδαπών γυναικών, έχει ξεκινήσει η διοικητική έρευνα από τη τριμελή επιτροπή που διόρισε ο αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου με επικεφαλής τον βοηθό αρχηγό Δημήτρη Δημητρίου και μέλη τους ανώτερους υπαστυνόμους Μάριο Παπαευρυβιάδη και Μιχάλη Δημητρίου.

Η επιτροπή θα εξετάσει όλους τους φακέλους εξαφανίσεων και θα ελέγξει αν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται, οι οποίες εκ πρώτης όψεως και από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται να μην ακολουθήθηκαν. Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν τις υποθέσεις θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις και να εξηγήσουν τη στάση τους σε κάθε υπόθεση.

Παράλληλα, καταθέσεις θα δώσουν και οι πολίτες που έκαναν τις καταγγελίες και δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν αδιαφορία, αλλά και έλλειψη διάθεσης εκ μέρους αστυνομικών, για έρευνα των στοιχείων που υπήρχαν. Η έρευνα, όπου διαπιστώσει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες θα τις επισημάνει ώστε στη συνέχεια να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπουν εμπλοκή και του Γενικού Εισαγγελέα.

Με το θέμα των ευθυνών αναμένεται να ασχοληθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα έχει τις επόμενες μέρες συναντήσεις με τον υπουργό δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και τον αρχηγό αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

Πηγή: Politis