Τρία σημεία σηματοδοτήθηκαν χθες το απόγευμα με την ολοκλήρωση της ερευνών στην «Κόκκινη Λίμνη» στο Μιτσερό, προκειμένου σήμερα να επιχειρήσει να καταδυθεί δύτης στο πλαίσιο των προσπαθειών για εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το πτώμα της 28χρονης  Μαρικάρ ,με βάση τα όσα ανέφερε στην αστυνομία ο καθ’ ομολογίαν κατά συρροήν δολοφόνος.

Παρά τις δυσκολίες η επιχείρηση άρχισε με τον εντοπισμό από το Sonar μιας διόγκωσης η οποία έθεσε σε κινητοποίηση της αρχές. 

Ακολούθως έγινε χρήση ρομποτικής κάμερας η οποία ωστόσο δεν μπορούσε να δώσει σαφή εικόνα αφού τα νερά της λίμνης ήταν θολά.  

Έτσι αποφασίστηκε να καταδυθεί στην λίμνη δύτης με σκάφανδρο για να εντοπίσει τι ακριβώς βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο.  

Η κατάδυση διήρκησε γύρω στα 40’, αλλά όπως φάνηκε στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε βράχος.

Στην συνέχεια οι έρευνες διακόπηκαν προσωρινά ενώ έπειτα μπήκε ξανά στη λίμνη η ρομποτική κάμερα και το Sonar και τελικά κατέστη δυνατή η σηματοδότηση των τριών σημείων.


Υπενθυμίζεται ότι προχθές ανασύρθηκε η βαλίτσα, στην οποία ο ίλαρχος είχε τοποθετήσει την 8χρονη   Έλενα Ναταλία Μπουνέα, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο στο οποίο είχε βρεθεί η βαλίτσα, με ό,τι είχε απομείνει από τη μητέρα της Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα. 

Ένα κουβάρι θάνατος

Τα στοιχεία που είχε συλλέξει το sonar, που από το Σάββατο άρχισε να σαρώνει τον βυθό, έδειχναν πως κάτι υπήρχε, χωρίς όμως να είναι σαφές αν επρόκειτο για μία από τις βαλίτσες που είχε πετάξει στο νερό ο «Ορέστης» για να εξαφανίσει τα ίχνη των εγκλημάτων του. 
Η ρομποτική κάμερα επιβεβαίωσε το εύρημα και αμέσως μετά οργανώθηκε η κάθοδος δύτη στο νερό για να σηκώσει τη βαριά αποσκευή. 

Ερώτημα όλων ήταν εάν επρόκειτο για την 8χρονη Έλενα ή για την 28χρονη Μαρικάρ. Όπως ανέφερε πηγή που βρισκόταν στη σκηνή, όταν ανοίχθηκε η βαλίτσα υπήρχε ένας σωρός από λάσπες, κόκαλα και σάρκες σε προχωρημένη σήψη και λωρίδες από τα ρούχα της Έλενας. 

Αρχικώς θεωρήθηκε παρακινδυνευμένο να πει κάποιος ότι επρόκειτο για σορό παιδιού, αλλά το μέγεθος των οστών δεν άφησε πολλές αμφιβολίες. Αυτοψία έκαναν οι ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους και Νικόλας Χαραλάμπους. Σήμερα αναμένεται να γίνει νεκροτομή σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα αίτια του θανάτου. 

Παράλληλα θα γίνει σύγκριση του γενετικού υλικού της πρώτης σορού που βρέθηκε στη Κόκκινη Λίμνη με αυτήν που βρέθηκε χθες, ώστε να ταυτοποιηθεί και επιστημονικά με DNA ότι πρόκειται για μάνα και κόρη. Επισήμως η ταυτότητα θα γίνει γνωστή με DNA από εν ζωή συγγενείς ή από γενετικό υλικό που υπάρχει σε ρούχα των θυμάτων.


Οι πρώτες;

Σύμφωνα με την ομολογία του «Ορέστη», η Λίβια και η Έλενα ήταν τα πρώτα θύματά του, αλλά οι ανακριτές έχουν πολλές αμφιβολίες για το αν λέει την αλήθεια. Η νεκροτομή, που είχε γίνει με τη συμμετοχή του Α. Μαρνερίδη, είχε καταδείξει ότι η Λίβια δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό – κεφαλοκλείδωμα. 

Ο δράστης είχε πλησιάσει τη γυναίκα από πίσω και της έσφιξε τον λαιμό, χωρίς να σπάσει τον αυχένα, με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα.

Ο τρόπος της δολοφονίας και το γεγονός ότι η Λίβια δολοφονήθηκε μαζί με την κόρη της είναι στοιχεία που δείχνουν δράστη που δεν σκότωνε για πρώτη φορά. 

Την ίδια υποψία δημιουργεί και ο τρόπος που ο «Ορέστης» επιχείρησε να εξαφανίσει τα πτώματα μέσα σε βαλίτσες και σε χώρο που γνώριζε καλά, έχοντας την πεποίθηση ότι το μυστικό του θα έμενα για πάντα στη λάσπη της Κόκκινης Λίμνης.
Ακόμα δύο
Από τους φόνους που έχει ομολογήσει, λείπουν ακόμα δύο σοροί. Η μία είναι της 6χρονης Σιέρα που είπε πως πέταξε στη Λίμνη Μεμί και η άλλη της 28χρονης Μαρικάρ που κατά τον ίλαρχο βρίσκεται στη Κόκκινη Λίμνη. 

Πιθανότατα η Μαρικάρ να μην είχε τοποθετηθεί σε βαλίτσα και γι’ αυτό η Πυροσβεστική μαζί με τους ιδιώτες που διενεργούν την έρευνα εξετάζουν κάθε στοιχείο που δημιουργεί υποψίες.

 Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη ημέρα στα σημεία των ερευνών, σε περίπτωση που οι έρευνες με το sonar δεν φέρουν αποτέλεσμα, θα χρησιμοποιηθούν και άλλα μέσα με εξειδικευμένο εξοπλισμό ώστε να ερευνηθεί και το υπέδαφος κάτω από την επιφάνεια του βυθού. 

Οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα με την ελπίδα πως το δράμα και οι αγωνία των συγγενών θα λάβει τέλος έστω και με αυτό τον δραματικό τρόπο.

Στη μνήμη τους

Χθες στην περιοχή του μεταλλείου Μιτσερού η κοινότητα και οι κάτοικοι πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του «Ορέστη» που επέλεξε να μετατρέψει σε νεκροταφείο τις λίμνες και τα πηγάδια της περιοχής, αφήνοντας το αιματηρό στίγμα του. Εκδήλωση για τα θύματα έγινε και από τις γυναίκες από τις Φιλιππίνες που ζουν και εργάζονται στη Λεμεσό.

Το κράτος, κάτω από το βάρος του διασυρμού της Κύπρου από τα φοβερά εγκλήματα με θύματα αλλοδαπές γυναίκες και παιδιά, έχει κινητοποιήσει τους αρμόδιους μηχανισμούς ώστε να προσφέρει στήριξη στις οικογένειες και απαντήσεις για το πώς χάθηκαν οι άνθρωποί τους. 

Αναμένεται πως μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες θα εγερθούν απαιτήσεις αποζημιώσεων για την ολιγωρία που επέδειξε το κράτος ώστε να διερευνήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την εξαφάνιση των πέντε γυναικών και των δυο παιδιών. Ολιγωρία που αφορά τους αστυνομικούς που έκαναν την έρευνα, αλλά και τους υπόλοιπους κρατικούς λειτουργούς που επέδειξαν αδιαφορία.


ΠΗΓΗ: POLITIS