Σενάριο συνομοσπονδίας στην Κύπρο φέρνει στην επιφάνεια το Anadolu

Σενάριο επίλυσης του Κυπριακού μέσω χαλαρής συνομοσπονδίας φέρνει στην επιφάνεια ο τουρκικός κρατικός Τύπος, την στιγμή που αναθερμαίνονται οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu φιλοξενεί στην αγγλική έκδοσή του ανάλυση ακαδημαϊκού ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυρίαρχη γραμμή του ΟΗΕ για ομοσπονδιακό διζωνικό κράτος δεν είναι εφικτή και συνεπώς χρειάζεται καινούργιος οδικός χάρτης, όπου θα προταχθεί η λύση της συνομοσπονδίας.

Κατά κανόνα οι συνομοσπονδίες είναι πιο χαλαρές μορφές συνεργασίας, συχνά πρόσκαιρης, όπου τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη μπορούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους. Η μοναδική χώρα παγκοσμίως που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ως κυρίαρχη οντότητα είναι η Τουρκία, η οποία στο παρελθόν έχει κάνει λόγο για λύση δύο κρατών.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο συνταξιούχος καθηγητής Μεχμέτ Οζάι δήλωσε πως στην λύση της συνομοσπονδίας αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω επιμέρους εταιρικών συμφωνιών.

Ο κ. Οζάι προσέθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση για την κατανομή των φυσικών πόρων που διαθέτει η Κύπρος στην ανατολική Μεσόγειο, δίχως να διευκρινίζεται αν αναφέρεται σε μοίρασμα των εσόδων από την εκμετάλλευση ή διαίρεση του πλούτου αυτού καθ’ αυτού.

Το τηλεγράφημα επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και την ΕΕ για την καταψήφιση της πρότασης Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004, ουσιαστικά υποστηρίζοντας πως οι «εναλλακτικές λύσεις» πέραν της ομοσπονδίας πηγάζουν από την απόρριψη του ομοσπονδιακού μοντέλου από την Λευκωσία.
Πηγή: skai.gr