Σενάρια για αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία λόγω S-400 συζήτησε το NATO

Τις δηλώσεις αμερικανών πολιτικών για ενδεχόμενες κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 συζήτησαν η γειτονική χώρα και το NATO.

Την δήλωση αυτή έκανε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γένς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες μετά την πρώτη συνεδρίαση στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των «29».

«Σε ό,τι αφορά τους S-400, αυτό συνιστά μια εθνική απόφαση της κάθε χώρας του NATO για τα συστήματα που θα χρησιμοποιήσει. Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι, αν τα συστήματα αυτά είναι συμβατά με τα αντιαεροπορικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Φυσικά αυτό θα είναι δύσκολο, όμως τέτοιο ερώτημα [για το αν είναι συμβατά] δεν διατυπώθηκε από τουρκικής πλευράς», είπε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις στις οποίες έχουν προβεί αμερικανοί πολιτικοί, μέσω των οποίων καθιστούσαν σαφές ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των S-400.

«Συζητήσαμε τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους των ΗΠΑ για τις ενδεχόμενες κυρώσεις. Συζητήσαμε το θέμα αυτό κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου στην Άγκυρα, και εγώ ο ίδιος χαιρετίζω τις άμεσες επαφές των ΗΠΑ με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Tass