Σεισμικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο ξεκίνησε το Πίρι Ρέις

Το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» άρχισε σεισμικές έρευνες στις 4.30 μ.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΤΟΛΗ.

Την έναρξη των ερευνών ανακοίνωσε στο πρακτορείο ο καθηγητής Χουσεϊν Αβνί Μπενλί (Huseyin Avni Benli) Διευθυντής του Ινστιτούτου Ναυτικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

«Το πλοίο μας βρίσκεται σε ένα μέρος κοντά στην ελληνοκυπριακή ζώνη και συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη», υπογράμμισε Τούρκος αξιωματούχος προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κύπρος: Παρακολουθούνται οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, υποβάθμισε το ρόλο και τις δυνατότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Πίρι Ρέις.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους απάντησε ότι παρακολουθούνται, όπως και οι κινήσεις άλλων σκαφών, που έχει μισθώσει η τουρκική κυβέρνηση, γίνονται τα διαβήματα και κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Σε ερώτηση αν το Πίρι Ρέις έχει αρχίσει έρευνες, η κα Μαρκουλλή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Πρόκειται, πρόσθεσε, για σκάφος 40 ετών και αν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή ερευνών, η Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε συμφωνία με νορβηγική εταιρεία για το σκοπό αυτό.

Η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, την νορβηγική κυβέρνηση, για τη συμφωνία της Τουρκίας και έχουν γίνει σαφείς οι θέσεις των δύο χωρών.

Οι εργασίες στην ερευνητική γεώτρηση προχωρούν αυτή τη στιγμή κανονικά, διαβεβαίωσε, εξ άλλου, η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου.

Σε δηλώσεις της, στο πλαίσιο επίσκεψης στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας της ΑΗΚ, η υπουργός Εμπορίου είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις, αναμένονται σε εβδομηντατρείς ημέρες από την έναρξη της γεώτρησης.

Ερωτηθείσα αν ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης θα γίνει εντός του 2011, η υπουργός ανέφερε ότι το θέμα αυτό συζητείται και πρόσθεσε ότι η πρόθεση είναι να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη ότι η υπουργός του ζήτησε να κοστολογήσει πιθανή αναβολή της εξόρυξης, η κα Αντωνιάδου κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στο γεγονός ότι η ερευνητική γεώτρηση προχωρά κανονικά και ότι ξεκίνησε δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί. Η συζήτηση αυτή δεν έχει αντικείμενο, εκτός εάν έχει άλλα κίνητρα, είπε η υπουργός Εμπορίου.


Πηγή: skai.gr