Σε ποσοστό ρεκόρ οι φτωχοί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός,

Περίπου 14 εκατομμύρια κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου το 2018, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους πέντε, ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με νεότερη μελέτη του Ιδρύματος Joseph Rowntree.

Πρόκειται για ρεκόρ που έρχεται μετά από αύξηση του ποσοστού των φτωχών κατοίκων της χώρας για τρίτη συνεχή χρονιά.

Το σύνολο περιλαμβάνει 4 εκατομμύρια παιδιά και 2 εκατομμύρια συνταξιούχους, αριθμοί αυξημένοι κατά 400.000 και 300.000 αντιστοίχως σε σχέση με μία πενταετία πριν.

Μια οικογένεια θεωρείται ότι ζει υπό συνθήκες φτώχειας εφόσον το συνολικό εισόδημά της είναι κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος για αντίστοιχου τύπου οικογένειες, αφού αφαιρεθεί το κόστος στέγασης. Το εισόδημα μιας οικογένειας περιλαμβάνει μισθούς από εργασία, κέρδη από αυτοαπασχόληση, κρατικά επιδόματα και κληρονομιές.

Σύμφωνα με την έκθεση του ιδρύματος, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιο πιθανό να ζουν υπό φτώχεια αν ζουν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, αν στην οικογένειά τους υπάρχει άτομο με αναπηρία ή κάποιος που φροντίζει άτομο με ανάγκες, αν εργάζονται στους τομείς λιανικής και φιλοξενίας ή αν ζουν σε ενοικιαζόμενο σπίτι.

Το αυξημένο ποσοστό των φτωχών κατοίκων δείχνει ότι η μείωση του ποσοστού των ανέργων δε μεταφράζεται σε αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Το 56% όσων ζουν υπό συνθήκες ένδειας είναι μέλη οικογένειας στην οποία υπάρχουν εργαζόμενοι. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 20 χρόνια ήταν 39%.

Επτά στα δέκα παιδιά στην ίδια κατάσταση είναι παιδιά οικογενειών με εργαζόμενους γονείς, σημειώνει η μελέτη του ιδρύματος.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την τάση οι μισθοί να αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό από το κόστος διαβίωσης.