Σε λοκντάουν και η Δουνκέρκη: Καμπανάκι για επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης

Η υγειονομική κατάσταση στη Γαλλία «επιδεινώνεται», σε σημείο που η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε καραντίνα και μια δεύτερη περιφέρεια, αυτή της Δουνκέρκης, στα βόρεια, μετά τη Νίκαια, στα νότια, στις αρχές της εβδομάδας.

«Η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται στη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στη Δουνκέρκη, το νέο επίκεντρο της πανδημίας, λόγω και των αυξημένων κρουσμάτων της βρετανικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού.

Το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία καταγράφηκαν 31.518 νέα κρούσματα της Covid-19, η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Νοεμβρίου. Πριν από μία εβδομάδα τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί ανέρχονταν σε 25.018. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης άλλους 277 θανάτους, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με τους 431 της Τρίτης.

Ο Βεράν είπε ότι από τα τέλη της εβδομάδας στη Δουνκέρκη θα επιβληθεί τοπική καραντίνα, από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Σε αυτήν την πόλη των 250.000 κατοίκων, κάθε εβδομάδα προσβάλλεται από τον νέο κορονοϊό «ένας στους εκατό», σημείωσε. Το Σαββατοκύριακο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους ενώ τα δέκα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα θα λειτουργούν μόνο με τη διαδικασία του click away. Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, θα σταλούν άλλες 16.700 δόσεις εμβολίων στην περιοχή.

Όπως έγινε και στη νοτιοανατολική περιφέρεια Αλπ-Μαριτίμ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά που διαθέτουν τρόφιμα, θα παραμείνουν κλειστά.

Στη Νίκαια και στις γύρω περιοχές το λοκντάουν θα συνεχιστεί για άλλα δύο Σαββατοκύριακα (27-28 Φεβρουαρίου και 6-7 Μαρτίου). Τις καθημερινές, η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 18.00. Επιτρέπονται μόνο οι έξοδοι για μία ώρα, σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από την κατοικία, για όσους θέλουν να πάνε στον γιατρό, να αθληθούν ή να κάνουν έναν περίπατο.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές και στην περιοχή του Παρισιού, αφού ο δείκτης επίπτωσης στην πρωτεύουσα ανέρχεται στα 277 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ είπε ότι η κατάσταση «είναι πολύ ανησυχητική σε δέκα διαμερίσματα» και απαιτείται να ληφθούν «γρήγορα και σκληρά» μέτρα. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, Πέμπτη.

«Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες» ώστε «να αποφύγουμε να χρειαστεί να αποφασίσουμε μια νέα πανεθνική καραντίνα», πρόσθεσε.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από την αρχή της πανδημίας στη Γαλλία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 85.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ