Σε «κόκκινο συναγερμό» οι αμερικανικές δυνάμεις: Περιμένουν νέα επίθεση στην Καμπούλ

Σοκάρουν τα ντοκουμέντα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Καμπούλ. Επίσημα οι νεκροί είναι τουλάχιστον 103 ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φορτισμένος υπόσχεται να πάρει εκδίκηση, ενώ το αμερικανικό πεντάγωνο προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέων επιθέσεων στην Καμπούλ ωστόσο αναφέρει ότι είναι έτοιμο να τις αντιμετωπίσει.

Την ίδια στιγμή το σύνολο των ηγετών του κόσμου καταδίκασε το τρομοκρατικό χτύπημα και εξέφρασε την ανησυχία του για την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα στο Αφγανιστάν υπό τη σκιά της τρομοκρατίας. Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος φάνηκε δημόσια να δυσκολεύεται όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις ευθύνες της απώλειας των 13 αμερικανών στρατιωτών, ενώ 18 ρεπουμπλικανοί ζητούν την παραίτησή του και 60 δημοκρατικοί του ζητούν να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες. 

Θάνατος, αίμα και σοκ έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Πέμπτης. Μια πρώτη επίθεση αυτοκτονίας σκορπάει τον όλεθρο.  Πανικόβλητο το πλήθος των αμάχων τρέχει για να γλυτώσει, ενώ ξεσπούν πυροβολισμοί. 

Μετά την επίθεση στην πύλη Άμπεϊ μερικοί ένοπλοι τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων και στρατιωτικών δυνάμεων αναφέρει ο Στρατηγός Κένεθ Μακενζι της Κεντρικής Διοίκησης Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. 

Στην πύλη Άμπεϊ, όπου και να γυρίσει το βλέμμα αντικρύζει τη φρίκη που προκάλεσε ο καμικάζι. Νεκροί και αιμόφυρτοι τραυματίες, είναι στιβαγμένοι σε κανάλι αποχεύτεσης, στο σημείο μηδέν.

Εκεί που ήμασταν έγινε ξαφνικά μεγάλη έκρηξη. Βγήκαμε από τα νερά και είδαμε πολλά θύματα. Η έκρηξη εκσφενδόνισε πολλούς ανθρώπους προς κάθε κατεύθυνση, περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας στην Καμπουλ.  

Bίντεο καταγράφουν την κατάσταση λίγο μετά την επίθεση, με αμέτρητα άψυχα κορμιά να κείτονται στο έδαφος.

Οι επιζώντες κλαίνε απελπισμένοι, ανάμεσα στα πτώματα. Δυο γονείς μεταφέρουν το άψυχο σώμα ενός μικρού κοριτσιού. Κρέμεται από την αγκαλιά τους, ενώ η μητέρα του ακόμα του μιλά... Απομακρύνονται από το σημείο, με τα κεφάλια σκυμμένα, σε κατάσταση σοκ...Μητέρες με μικρά παιδιά που κλαίνε, έχοντας ζήσει τον απόλυτο εφιάλτη... Οι τραυματίες μεταφέρονται με φορτηγά στην Καμπούλ, ενώ μέχρι να φτάσουν τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στον δρόμο...

Η έκρηξη ήταν πραγματικά ισχυρή. Πέταξε τους μισούς μέσα στο κανάλι, τους υπόλοιπους έξω, στο έδαφος..Μεταφέραμε τους τραυματίες με φορεία εδώ (στο νοσοκομείο) τα ρούχα μου είναι γεμάτα αίμα, λέει αυτόπτης μάρτυρας στην Καμπουλ

Καπνός καλύπτει το αεροδρόμιο και λίγη ώρα αργότερα γίνεται και δεύτερη έκρηξη έξω από ξενοδοχείο Μπάρον, κοντά στο αεροδρόμιο. Οι νεκροί από τις επιθέσεις είναι τουλάχιστον 103, ανάμεσά τους και 28 Ταλιμπάν, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 150. Τα θύματα κείτονται στο δρόμο και οι συγγενείς τα παραλαμβάνουν κλαίγοντας και μοιρολογώντας για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. 

Μεταξύ των θυμάτων και 13 Αμερικανοί στρατιώτες, οι πρώτες απώλειες στο μέτωπο του Αφγανιστάν μετά το Φεβρουάριο του 2020 και οι βαρύτερες απώλειες από το 2011. 

Φορτισμένος συναισθηματικά, ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται να πάρει εκδίκηση.

«Προς όσους πραγματοποίησαν αυτή την επίθεση, καθώς επίσης και στον οποιονδήποτε θέλει το κακό της Αμερικής, να ξέρουν αυτό: Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε»

Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν αμέσως την επίθεση, επιρρίπτοντας ευθύνες στους Αμερικανούς.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο καταδικάζει κατηγορηματικά τις βομβιστικές επιθέσεις που στοχοθέτησαν πολίτες στο αεροδρόμιο. Η έκρηξη έγινε σε μια ζώνη όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια. Μόλις επιλυθεί η κατάσταση του αεροδρομίου και όταν ξένες δυνάμεις φύγουν, δεν θα έχουμε πια τέτοιες επιθέσεις. Εξαιτίας της παρουσίας των ξένων δυνάμεων γίνονται τέτοιες επιθέσεις» αναφέρει ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. 

Το αμερικανικό πεντάγωνο προειδοποιεί για επερχόμενες νέες επιθέσεις.

«Πιστεύουμε ότι επιθυμούν να συνεχίσουν αυτές τις επιθέσεις και περιμένουμε να συνεχιστούν. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτές τις επιθέσεις» υπογράμμισε ο Διοικητής αμερικανικού σώματος στρατού, Στρ. Κένεθ Μακένζι.

Καθώς νυχτώνει η Καμπούλ προσπαθεί να συνέλθει από το διπλό πλήγμα, ενώ πληροφορίες φέρουν τους Ταλιμπάν να κάνουν επιδρομές και έρευνες σε σπίτια υπόπτων τζιχαντιστών.

Παρά τις προειδοποιήσεις, το πρωί της Παρασκευής εκατοντάδες απελπισμένοι  Αφγανοί βρίσκονται και πάλι μέσα στο χαντάκι του τρόμου.

«Πιστέψτε με, πιστεύω πως ανά πάσα στιγμή μια έκρηξη μπορεί να συμβεί. Ο Θεός είναι μάρτυρας, όμως έχουμε πολλές δοκιμασίες στις ζωές μας, γι' αυτό και παίρνουμε το ρίσκο να έρθουμε εδώ, ξεπερνώντας τον φόβο» αναφέρει Αφγανός πολίτης.

Πριν πλησιάσουν στον φράκτη, πριν φτάσουν στα διάφορα σημεία ελέγχου χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπων στριμώχνονται, κραυγάζουν, σπρώχνουν πασχίζοντας να μπουν στο αεροδρόμιο, αυτή (η εικόνα) δεν έχει αλλάξει και οι νατοϊκές χώρες όπως και οι Ταλιμπάν προειδοποιούν ότι το πλήθος πρέπει να διαλυθεί για χάρη της δικής του ασφάλειας, αναφέρει ο Μουράτ Γκαζντιεφ, ανταποκριτής του Russia Today.

Σπρώχνονται για μια θέση στα αεροσκάφη που θα τους μεταφέρουν μακριά από τους κινδύνους 

«Χιλιάδες στρατιώτες μας βρίσκονται σε μια πολύ περιορισμένη περιοχή, σε μια μη φιλική χώρα, έχουμε χιλιάδες ανθρώπους απ΄έξω, που προσπαθούν να εισέλθουν στην περιοχή του αεροδρομίου, έχουμε και τους Ταλιμπάν, που είναι τρομοκράτες, σίγουρα υποστηρικτές της τρομοκρατίας να ελέγχουν, να λειτουργούν φυλάκια ελέγχου για τρομοκράτες, έχουμε τους τζιχαντιστές που ψάχνουν την ευκαιρία να ανατινάξουν κόσμο. Αυτή είναι μια επικίνδυνη και δύσκολη κατάσταση» , δηλώνει ο Πρώην υπουργός Άμυνας ΗΠΑ, Λιον Πανετα. .

Μέσα στο αεροδρόμιο συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στο χρόνο για να απομακρυνθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι, αλλά μία μία οι συμμαχικές χώρες τερματίζουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Καμπούλ. 

Οι γερμανικές δυνάμεις πραγματοποιούν την τελευταία πτήση σωτηρίας προς τη Φρανκφούρτη, ενώ οι Ισπανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν την Καμπούλ. 

Οι επιχειρήσεις (εκκένωσης) τελειώνουν οσονούπω. Διακόπηκαν προφανώς χθες και εμποδίστηκαν από αυτή την τρομερή τρομοκρατική επίθεση, σημείωσε ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γαλλίας, Κλέμαν Μπον.

Ολλανδία, Καναδάς και Βέλγιο έχουν ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, με την Μεγάλη Βρετανία να αναμένεται να σταματήσει μέσα στις επόμενες ώρες.

Θα κάνουμε τα χαρτιά στους ανθρώπους που φέραμε μαζί μας, περίπου χίλιους ανθρώπους μέσα στο αεροδρόμιο τώρα, και θα ψάξουμε τρόπο για να βρούμε λίγους ανθρώπους μέσα στο πλήθος όπου μπορούμε, αλλά συνολικά η κύρια διαδικασία εκκένωσης έχει τώρα τερματιστεί, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Βρετανίας, Μπεν Γουάλας.
 
Στο μεταξύ οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν στρατιωτικές βάσεις και επιδεικνύουν τα λάφυρα της νίκης τους.

Αυτά είναι τα δυνατά όπλα που είχαν οι επίλεκτοι κομάντο και ο Στρατός, χρησιμοποιούσαν αυτό τον οπλισμό για να καταστρέψουν την περιοχή, υπογραμμίζει ο Διοικητής μονάδας Ταλιμπάν, Σαιντ Αχμαντ.

«Οι Ταλιμπάν έχουν τώρα πρόσβαση σε αξίας πάνω από 85 δισ. δολαρίων αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτός περιλαμβάνει 75.000 οχήματα, πάνω από 200 αεροσκάφη και ελικόπτερα πάνω από 600.000 μικρά και ελαφρά όπλα», ανέφερε ο Τζιμ Μπανκς, Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Ιντιάνας. 

Kι ενώ στους δρόμους της Καμπούλ οι Ταλιμπάν επιβάλουν την παρουσία τους, οι πτήσεις απομάκρυνσης συνεχίζονται για τους τελευταίους από τους τυχερούς Αφγανούς που διαφεύγουν.   

Πηγή: skai.gr