Σε κλοιό ασφαλείας οι Βρυξέλλες: Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει της άφιξης Μπάιντεν

Στη βελγική πρωτεύουσα αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν όπου και θα παραμείνει για 42 ώρες, για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου και στη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, την Τρίτη 15 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στις Βρυξέλλες, αλλά και η ετοιμότητα των βελγικών υπηρεσιών ασφαλείας. Από σήμερα το βράδυ και ως την Τρίτη το απόγευμα που ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει για τη Γενεύη, τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι δρακόντεια. Οι Βρυξέλλες θα βρίσκονται σε κλοιό ασφαλείας, καθώς εκτός από τον Αμερικανό Πρόεδρο ετοιμάζονται να υποδεχτούν άλλους 29 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνει η βελγική εφημερίδα LeSoir, κάθε φορά που φτάνει στις Βρυξέλλες ένας Αμερικανός πρόεδρος, υπάρχει άκρα μυστικότητα για την ακριβή διαδρομή που θα ακολουθήσει, η οποία είναι έτοιμη να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι, εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό των αμερικανικών αρχών ασφαλείας θα διατεθούν 2.000 με 3.000 Βέλγοι αστυνομικοί, όπως είχε γίνει και με την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ το 2017. Ο δε Αμερικανός πρόεδρος θα συνοδεύεται από τους 400 πράκτορες της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας.

Είναι η πρώτη φορά που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται τη βελγική πρωτεύουσα. Το «Air Force One» αναμένεται να προσγειωθεί στο βελγικό έδαφος περί τις 8.40 μ.μ. τοπική ώρα, αναφέρει η «Soir». Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, 'Αντονι Μπλίνκεν και τον Υπουργό 'Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. Η σύζυγός του, Τζιλ Μπάιντεν, δεν θα τον ακολουθήσει στις Βρυξέλλες, θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον αμέσως μετά το G7 στην Κορνουάλη.

Όπως έγινε και με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, για λόγους ασφαλείας, ο Τζο Μπάιντεν θα διανυκτερεύσει στην αμερικανική πρεσβεία. Ενώ ένα μέρος της αντιπροσωπείας του θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο «The Hotel», (παλαιό Hilton).

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει το πρωί για την έδρα του ΝΑΤΟ. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Την Τρίτη 15 Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει στο παλάτι μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Βέλγο βασιλιά Φίλιππο και με το Βέλγο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ ντε Κρο. Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν θα σπεύσει στην «ευρωπαϊκή συνοικία» για να συναντηθεί για δύο περίπου ώρες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για τη Γενεύη, στις 15 Ιουνίου, 3 μ.μ. τοπική ώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ