Σε κλίμα αβεβαιότητας οι εκλογές στην Ισπανία

Ανοιξαν σήμερα πρωί οι κάλπες στην Ισπανία για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται τρεις ημέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη Μαδρίτη που στοίχισαν τη ζωή σε 200 ανθρώπους.
Περίπου 34,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε μία αναμέτρηση που επισκιάζεται από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της χώρας.
Οι εκλογές διεξάγονται σε κλίμα αβεβαιότητας και με αναμενόμενη την αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων, καθώς σύσσωμος ο Τύπος και όλες οι πολιτικές δυνάμεις απηύθυναν εκκλήσεις για μαζική προσέλευση στις κάλπες ως απάντηση στη δράση των τρομοκρατών.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ήταν ως την περασμένη εβδομάδα φαβορί έναντι του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού κόμματος, αλλά οι αιματηρές επιθέσεις στη Μαδρίτη αναμένεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα μετά τις ενδείξεις για εμπλοκή της Αλ Κάιντα.
Εμμένει στη μη συμμετοχή της η ΕΤΑ
Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ επανέλαβε σήμερα ότι ουδεμία ευθύνη έχει για τις αιματηρές επιθέσεις στη Μαδρίτη, που στοίχισαν τη ζωή σε 200 ανθρώπους.
Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της ανεξάρτητης βασκικής εφημερίδας Γκάρα, η ΕΤΑ αναφέρει ότι οι επιθέσεις στη Μαδρίτη συνδέονται με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που ευθυγραμμίστηκε με την Ουάσινγκτον στο Ιράκ.
Νωρίτερα, την ευθύνη για τις επιθέσεις είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα με βιντεοκασέτα που βρέθηκε κοντά σε τέμενος στη Μαδρίτη. Στη βιντεοκασέτα, η αυθεντικότητα της οποίας, πάντως, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, εμφανίζεται ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη να αναλαμβάνει την ευθύνη.
Η ΕΤΑ είχε ήδη διαψεύσει οποιαδήποτε ανάμιξη από την επομένη των επιθέσεων στη Μαδρίτη με τηλεφώνημα εκπροσώπου της στην εφημερίδα Γκάρα.
Πηγή: skai.gr