Σε κάθειρξη 20 ετών ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Γκάλιτς

Ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Στανισλάβ Γκάλιτς καταδικάσθηκε σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε κάθειρξη 20 ετών για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγιεβο. Η πολιτική αγωγή είχε ζητήσει την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη.
Η στρατηγός Γκάλιτς είναι ο πρώτος κατηγορούμενος που καταδικάζεται για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγιεβο.
Από τον Απρίλιο του 1992 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1995, το Σαράγιεβο ήταν περικυκλωμένο από τις δυνάμεις του σώματος «Ρομανίγια» του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, στη μεγαλύτερη πολιορκία που γνώρισε η Ευρώπη από το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Ο στρατηγός Γκάλιτς είχε τη διοίκηση του σώματος «Ρομανίγια» από το Σεπτέμβριο του 1992 μέχρι τον Αύγουστο του 1994.
Οι βομβαρδισμοί και τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών εναντίον της πόλης και των κατοίκων της στοίχισαν τη ζωή σε 11.700 ανθρώπους. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται περισσότερα από 1.500 παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο στρατηγός Γκάλιτς είναι σήμερα 60 ετών και συνελήφθη στις 20 Δεκεμβρίου 1999 στη Μπάνια Λούκα.
Πηγή: skai.gr