Κλείσιμο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Γάζα

Ο πρόεδρος Αμπάς έπαυσε την κυβέρνηση της Χαμάς, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα προκηρύξει σύντομα πρόωρες εκλογές.

Ο Αμπάς ανακοίνωσε ότι θα διενεργηθούν και πρόωρες εκλογές μόλις η κατάσταση το επιτρέψει και πρόσθεσε ότι θα σχηματιστεί ένα επείγον κυβερνητικό σχήμα λόγω των σφοδρών αιματηρών μαχών στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και της Φάταχ.

Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να στραφεί στο λαό το συντομότερο δυνατόν και όταν η κατάσταση του επιτρέψει να το κάνει, δήλωσε ένας βοηθός του κ. Αμπάς.

Η οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε τον Σαμίχ αλ Μαντχούν, σημαντικό στρατιωτικό ηγέτη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσα, οι οποίες συνδέονται με την Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Οι ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ εκτέλεσαν τον εγκληματία Σαμίχ αλ Μαντχούν έναν από τους ηγέτες της συμμορίας των συνεργατών στην πόλη της Γάζας. Έχει διαπράξει πολυάριθμα εγκλήματα κατά των γιων του παλαιστινιακού λαού.

Ισλαμιστές μαχητές της Χαμάς ανατίναξαν στη Γάζα ένα στούντιο αναμετάδοσης του επίσημου ραδιοσταθμού Φωνή της Παλαιστίνης, που πρόσκειται στην Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, προκαλώντας την διακοπή της εκπομπής του στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ένοπλοι της Χαμάς πήραν τον έλεγχο του γενικού επιτελείου των παλαιστινιακών υπηρεσιών πληροφοριών στη Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας, και κτιρίου των υπηρεσιών ασφαλείας που είναι πιστές στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ράφα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και την ίδια την οργάνωση.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ ελέγχουν όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Οι ένοπλοι της Χαμάς κήρυξαν παράλληλα τη νίκη τους έναντι των αντιπάλων τους, λέγοντας ότι ο κατάληψη νωρίτερα σήμερα στη Γάζα της Υπηρεσίας Προληπτικής Ασφάλειας, που είναι πιστή στη Φάταχ, σημαίνει την απελευθέρωση της Γάζας, μολονότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τη Φάταχ εξακολουθούν να ελέγχουν τρεις άλλες σημαντικές βάσεις στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων και το προεδρικό συγκρότημα.

Αυτό που συνέβη σήμερα είναι η δεύτερη απελευθέρωση της Λωρίδας της Γάζας (...) την περασμένη φορά είχε απελευθερωθεί από τις αγέλες των εποίκων, δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι, αναφερόμενος στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και εποίκων το 2005.

Αυτή τη φορά απελευθερώθηκε από τις αγέλες των συνεργατών, σημείωσε αναφερόμενος στη Φάταχ, η οποία επιζητεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Χαμάς εξακολουθεί να είναι έτοιμη για διάλογο με την παράταξη του παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς.

hspace=4Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα κάλεσε τα εμπόλεμα μέρη να σταματήσουν τις βιαιότητες στη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποίησε κατά των εξαιρετικά αρνητικών συνεπειών από τις μάχες αυτές για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο Αμρ Μούσα ζήτησε άμεσο τερματισμό των μαχών στο όνομα όλων Αράβων, μετά από τη σύνοδο των μόνιμων εκπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Αυτές οι μάχες είναι πολύ επικίνδυνες για το παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέρει σε ανακοίνωση του.

Οι εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου υπογράμμισαν την ανάγκη να υποστηριχθεί η αιγυπτιακή μεσολάβηση στην Γάζα, διότι η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία εκπροσωπεί το σύνολο των Αράβων και η επιτυχία της θα είναι μια επιτυχία για την αραβική θέση. Οι ίδιοι εκτίμησαν ότι μια αποτυχία της μεσολάβησης θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.

Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου έκτακτη σύνοδο για να εξετάσουν την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας και στο Λίβανο, που συγκλονίζεται από τις βιαιότητες.

Οι βίαιες μάχες ανάμεσα στις δυο κυριότερες παλαιστινιακές παρατάξεις, τη Χαμάς και την Φάταχ έχουν προκαλέσει περισσότερους από εκατό νεκρούς σε μια εβδομάδα στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να παύσει την κυβέρνηση και να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο πρόεδρος Αμπάς άσκησε τη νόμιμη εξουσία του ως πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού τόνισε η Ράις μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Πηγή: skai.gr