Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Δελχί λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σε σύστημα «δακτυλίου», στο οποίο θα διαχωρίζονται τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στο Δελχί ανάλογα με τον αριθμό της πινακίδας τους, προβαίνουν οι αρχές εξαιτίας της σοβαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το σύστημα αυτό είχε προταθεί και το 2016 και το 2017, αλλά δεν ήταν σίγουρο αν βοηθάει όντως στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Όσοι δεν τηρούν τον κανόνα αυτόν θα λαμβάνουν πρόστιμο ύψους 4.000 ρουπία Ινδίας (περίπου 50 ευρώ).

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν συμβουλεύσει τους κατοίκους να μένουν σε κλειστούς χώρους. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Τρίτη, ωστόσο ενδέχεται η απόφαση αυτή να πάρει παράταση και να μείνουν κλειστά ως την Παρασκευή. Οι είκοσι εκατομμύρια κάτοικοι του Νέου Δελχί εξακολουθούν να πνίγονται και να βήχουν σήμερα από το πυκνό νέφος που καλύπτει την πρωτεύουσα της Ινδίας, με τις αρχές να έχουν κηρύξει κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης και να έχουν ζητήσει την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και όλων των οικοδομικών εργασιών.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί τις τελευταίες ημέρες είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί στη μεγαλούπολη τα τελευταία χρόνια, με Ινδούς αξιωματούχους να την έχουν χαρακτηρίσει «θάλαμο αερίων».

«Υπάρχει καπνός παντού και οι άνθρωποι, περιλαμβανόμενων των νέων, των παιδιών και των ηλικιωμένων, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν», δήλωσε ο επικεφαλής των αρχών του Νέου Δελχί Αρβίντ Κεζριουάλ σε βίντεο που ανήρτησε χθες Κυριακή στο Twitter. «Τα μάτια καίνε. Αυτός είναι ο βαθμός της μόλυνσης», πρόσθεσε.  Από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 15 Νοεμβρίου τα οχήματα κυκλοφορούν εναλλάξ στους δρόμους την ινδικής πρωτεύουσας βάσει του συστήματος «μονών- ζυγών». Ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από το 2016, κυρίως εξαιτίας των πολλών εξαιρέσεων που ισχύουν, για παράδειγμα για τα δίκυκλα και τις γυναίκες οδηγούς.
 

Πηγή: BBC