Σε ισχύ αυστηρά μέτρα κατά Covid σε περισσότερες περιοχές της Βρετανίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκάβος

Στην τρίτη βαθμίδα με τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού έχει υπαχθεί από τα μεσάνυχτα η περιοχή του ευρύτερου Μάντσεστερ, μετά από απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι τοπικοί δημοτικοί άρχοντες είχαν εναντιωθεί στην αυστηροποίηση των μέτρων υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να συνοδεύονται από ένα μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Έκτοτε η κεντρική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει στις τοπικές αρχές ένα κονδύλι 60 εκ. λιρών, που πλησιάζει τις απαιτήσεις του δημάρχου Άντι Μπέρναμ, ενώ χθες ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε αναβαθμισμένη οικονομική βοήθεια για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επηρεάζονται από τους περιορισμούς.

Η τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» ρίσκου από τον κορωνοϊό προβλέπει μεταξύ άλλων το κλείσιμο παμπ και μπαρ, καζίνο και άλλων στεγασμένων χωρών αναψυχής, καθώς και την απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο ατόμων που δε συγκατοικούν ή δε συγκροτούν «φούσκα υποστήριξης».

Στην ίδια βαθμίδα υπάγονται ήδη η ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ και η κομητεία Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία, ενώ από αύριο τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και στις πόλεις Σέφιλντ, Ντόνκαστερ, Μπάρνσλεϊ και Ρόδεραμ του νοτίου Γιόρκσιρ.

Επίσης, από τις 6 το βράδυ θα τεθεί σε εφαρμογή το «αντιπυρικό» lockdown 17 ημερών στην Ουαλία που έχει προαναγγείλει η τοπική αποκεντρωμένη κυβέρνηση.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο όλων των καταστημάτων εστίασης και όλων των καταστημάτων που πωλούν μη αναγκαία είδη και υπηρεσίες, εργασία από το σπίτι όπου είναι δυνατόν με εξαίρεση για τους εργαζόμενους σε κρίσιμα επαγγέλματα, απαγόρευση συναντήσεων ατόμων που δε συγκατοικούν είτε σε κλειστό είτε σε ανοιχτό χώρο, κανονική λειτουργία των δημοτικών σχολείων μετά από τις προγραμματισμένες διακοπές την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου αλλά παράταση των διακοπών για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εκτός από την αντίστοιχη πρώτη και δευτέρα γυμνασίου. Θα κλείσουν επίσης, μεταξύ άλλων, οι χώροι λατρείας, εκτός από τις περιπτώσεις τέλεσης γάμων και κηδειών.

Επίσης από το Σάββατο στη δεύτερη βαθμίδα «υψηλού» ρίσκου της Αγγλίας, που απαγορεύει τις συναντήσεις σε κλειστό χώρο ατόμων που δε συγκατοικούν, θα τοποθετηθούν το Κόβεντρι, το Στόουκ-ον-Τρεντ και το Σλάου.

Εντός της ημέρας, εξάλλου, αναμένεται η παρουσίαση του νέου συστήματος πέντε βαθμίδων μέτρων κατά του κορωνοϊού που θα θέσει σε εφαρμογή από τις 2 Νοεμβρίου η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας.