Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού

Στους χίλιους τριακόσιους πενήντα ανέρχονται οι εργαζόμενοι που έχουν ανασυρθεί σώοι, από τους 3.200 που παγιδεύτηκαν σε χρυσωρυχείο της Νότιας Αφρικής.

Εκπρόσωποι της εταιρείας και του συνδικάτου εκτιμούν ότι ως αργά το απόγευμα θα έχουν απεγκλωβιστεί όλοι οι εργαζόμενοι.

Η εταιρία Harmony Gold επισήμανε πως η επιχείρηση διάσωσης εξελίσσεται ομαλά και πως ένας δεύτερος ανελκυστήρας ανεβάζει τους εργάτες, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν όταν από ατύχημα κόπηκε το καλώδιο ηλεκτροδότησης του κεντρικού ανελκυστήρα.

Από την πλευρά τους τα σωματεία εργαζομένων στα ορυχεία έκαναν λόγο για αμέλεια και δεσμεύτηκαν ότι θα ζητήσουν από τις εταιρίες να υπάρξουν έξοδοι κινδύνου σε όλα τα ορυχεία της χώρας.

Ο Γκράχαμ Μπριγκς, στέλεχος της εταιρίας, εξέφρασε την πεποίθηση πως όλοι οι εργάτες στο χρυσωρυχείο Ελαντσράντ κοντά στην Καρλτονβιλ, νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ θα διασωθούν.

Δεν έχουμε θανάτους ή τραυματισμούς. Μπορεί να χρειαστούν ακόμα και δέκα ώρες γιατί ο ανελκυστήρας ανεβαίνει πολύ αργά για να αποφύγουμε κάθε κίνδυνο. Είμαι σίγουρος πως θα βγουν όλοι, επισήμανε.

Η Harmony Gold είναι η πέμπτη εταιρία παραγωγής χρυσού στον κόσμο.

Η Εθνική Ένωση Εργατών Ορυχείων της Νότιας Αφρικής υποστηρίζει ότι για το ατύχημα ευθύνεται εκτός από την αμέλεια της εταιρίας και η πρακτική της να λειτουργεί το χρυσωρυχείο 24 ώρες το 24ωρο.
Πηγή: skai.gr