Σε εκκλησία της Ρώμης, η κάρα του προστάτη αγίου των ερωτευμένων;

Σε μία γυάλινη λειψανοθήκη στην εκκλησία Basilica di Santa Maria in Cosmedin στη Ρώμη βρίσκεται ένα κρανίο, στολισμένο με λουλούδια. Η επιγραφή στο μέτωπο ταυτοποιεί το κρανίο ως την κάρα του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη αγίου των ερωτευμένων.

Ωστόσο, είναι περιπεπλεγμένο το ποιου ακριβώς το κρανίο είναι. Υπάρχει πάνω από ένας άγιος της Αγίας Ρωμαϊκής Καθολικής Εκκλησίας με το όνομα Άγιος Βαλεντίνος. Επιπλέον, πέρασαν περίπου 1.500 χρόνια από τον θάνατο αυτών των μαρτύρων έως την ενθουσιώδη διασπορά και ονοματοποίηση των λειψάνων τους τον 19ο αιώνα. Τέλος -και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό- υπάρχουν όχι λιγότερα από 10 μέρη στον κόσμο που διεκδικούν την κατοχή των πραγματικών λειψάνων του αγίου.

 Δεν γνωρίζουμε πολλά για τους άνδρες πίσω από τον μύθο, αλλά τουλάχιστον δύο Άγιοι Βαλεντίνοι ζούσαν στην Ιταλία στα τέλη του 3ου αιώνα, καθώς και άλλος ένας στη Βόρεια Αφρική την ίδια πάνω κάτω περίοδο. Η «μυθολογία» γύρω από τον Βαλεντίνο επικεντρώνεται στο ότι ήταν ο προστάτης άγιος των ερωτευμένων και, το 496 μΧ, ο Πάπας Γελάσιος ο 1ος καθιέρωσε την 14η Φεβρουαρίου -αρχικά, ημέρα της περιόδου του εορτασμού των Lupercalia στην Αρχαία Ρώμη- ως ημέρα αφιερωμένη στον Άγιο Βαλεντίνο.

Πηγή: skai.gr