Σε διπλωματικό κλοιό το Ιράν

Σε διπλωματικό κλοιό το Ιράν
Ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Έρλερ δηλώνει ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να επιβάλλει και νέες κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό της πρόγραμμα, βεβαίωσε κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής διπλωματίας.

Όσο το Ιράν αποτυγχάνει να εκπληρώσει τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου, η πίεση πρέπει να διατηρηθεί, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκέρνοτ Έρλερ. Είμαστε έτοιμοι, μαζί με τους συμμάχους μας, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Ο Έρλερ καλωσόρισε τις διασαφηνίσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του την Κυριακή με τις οποίες διεκήρυξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να προετοιμασθεί για το χειρότερο στη διένεξη με το Ιράν, τονίζοντας ότι το χειρότερο είναι ο πόλεμος. Ο Κουσνέρ είπε στη Μόσχα ότι δεν είναι πολεμοκάπηλος και ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί ο πόλ εμος.

Είμεθα ευτυχείς που κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία δεν θα απομακρυνθεί από τις κοινές θέσεις των συμμάχων, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας, είπε ο Έρλερ.

Εάν εγκριθεί και νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, θα πρόκειται για το τρίτο, μετά από εκείνα του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου.

Ο γάλλος υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν δήλωσε ότι η Γαλλία δεν προετοιμάζει κανένα στρατιωτικό σχέδιο κατά του Ιράν, εκτιμώντας ότι οι εικασίες όσον αφορά το θέμα αυτό ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας.

Κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί ούτε για μια στιγμή ότι έχουμε στο μυαλό μας και προετοιμάζουμε στρατιωτικά σχέδια που αφορούν το Ιράν, τόνισε ο Μορέν στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.

Ο γάλλος υπουργός έκανε λόγο για αποκυήματα φαντασίας και διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Πρέπει να αποκτήσουμε ένα στρατό καλά εξοπλισμένο, ικανό, αποτελεσματικό, ο οποίος θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας, αλλά ως το σημείο να προετοιμάζει στρατιωτικά σχέδια, αυτό δεν έχει νόημα, τόνισε.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ προκάλεσε ανησυχία και δέχθηκε επικρίσεις για τη δήλωσή του ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο, δηλαδή για πόλεμο με το Ιράν.
Πηγή: skai.gr