Κλείσιμο

Πρόεδρος Sassoli: Καλώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δεσμευτεί για κλιματικά ουδέτερη ΕΕ ως το 2050

Κύρια αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημερινή κατάσταση της Ευρώπης

"Τον περασμένο Μάιο, οι Ευρωπαίοι πολίτες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι μπορούν και θέλουν να αντισταθούν στις σειρήνες του λαϊκισμού και του εθνικισμού, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα."

"Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες δεν είναι λευκή επιταγή. Οι πολίτες μας θέλουν μία διαφορετική Ευρώπη, πιο δημοκρατική, πιο ανοιχτή, πιο πράσινη, πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς, περισσότερο ασφαλή και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ανάγκες τους."

"Τα επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για σφάλμα."

Σχέσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ

"Οι ακροάσεις έδειξαν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναλάβει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας της Ένωσης, ασκώντας πλήρως τις αρμοδιότητές του."

"Χαιρετίζω την προφανή προθυμία της Προέδρου von der Leyen να ακούσει τις προτάσεις του Κοινοβουλίου και να κατανοήσει τη σημασία τους. Τους τελευταίους μήνες το πρόγραμμα της Επιτροπής βελτιώθηκε. Οι αξιολογήσεις του Κοινοβουλίου οδήγησαν σε αλλαγές τόσο στη σύνθεση όσο και στα χαρτοφυλάκια της νέας Επιτροπής."

"Αυτός ο διάλογος μεταξύ Κοινοβουλίου και μελλοντικής Επιτροπής όχι μόνο ενίσχυσε τη δημοκρατική νομιμοποίηση του νέου Κολλεγίου των Επιτρόπων, το οποίο εξελέγη το Νοέμβριο με ευρύτερη στήριξη από ότι είχε η ομάδα που προτάθηκε αρχικά τον Ιούλιο, αλλά διευκόλυνε και ένα πολύ θετικό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων. Ο διάλογος επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και το Συμβούλιο. Τώρα πρέπει να συνεχιστεί ξεκινώντας από τη διαδικασία καθορισμού προτεραιοτήτων για τα επόμενα χρόνια."

Κλιματική αλλαγή

"Πριν από δύο εβδομάδες, το Κοινοβούλιο αναγνώρισε την άνευ προηγουμένου φύση της υπαρξιακής απειλής που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Κήρυξε κλιματική και περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη και δεσμεύτηκε να λάβει άμεσα πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπισή της."

"Καλώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναλάβει χωρίς καθυστέρηση τις ευθύνες του και να θέσει από σήμερα τον ίδιο στόχο κλιματικής ουδετερότητας που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2050."

"Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει βαθιές αλλαγές στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Για αυτό το λόγο, πρέπει να λάβουμε μέτρα που να στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και να συνοδεύονται από εκτεταμένα μέτρα κοινωνικής ένταξης, προκειμένου να διασφαλιστεί μια δίκαιη μετάβαση, η οποία ενισχύει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και αντανακλά την ανάγκη για υψηλό επίπεδο προστασίας της ευημερίας."

"Το Κοινοβούλιο καλωσορίζει την πρόταση της Επιτροπής για θέσπιση ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ως πρωταρχικό εργαλείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την εγγύηση μετάβασης χωρίς αποκλεισμούς, στηρίζοντας κυρίως τους ανθρώπους και τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την απεξάρτηση από τον άνθρακα. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Οι προσπάθειες όσων εξαρτώνται κυρίως από βιομηχανίες που στηρίζονται στον άνθρακα πρέπει να αναγνωρίζονται και να υποστηρίζονται."

Πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ

"Η στάση του Κοινοβουλίου είναι γνωστή. Με εξέπληξε η τελευταία πρόταση της Φινλανδικής Προεδρίας, η οποία διέρρευσε πριν από λίγες ημέρες και η οποία - και το λέω αυτό με σεβασμό, εκτίμηση και φιλία για την κυβέρνηση του Ελσίνκι - δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου."

"Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί σε πνεύμα εποικοδομητικού διαλόγου, χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο τις νομοθετικές του αρμοδιότητες και σε ισότιμη βάση με τα άλλα θεσμικά όργανα."

"Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: κανείς δεν πρέπει να κάνει το λάθος να θεωρεί δεδομένη τη συναίνεση του Κοινοβουλίου χωρίς να έχει ακούσει τι έχουμε να πούμε. Απαιτείται η δέουσα χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν οι πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από την Πρόεδρο von der Leyen."

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

"Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή θα είναι μία από τις προτεραιότητες της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου και σκοπεύουμε να αποτελέσουμε κινητήριο δύναμη για τη διοργάνωση της Διάσκεψης."

"Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Επιτροπή ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει τη Διάσκεψη. Ωστόσο, χαίρομαι ακόμη περισσότερο καθώς, για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, τα κράτη μέλη επιθυμούν επίσης να ξεκινήσουν μια ευρεία συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα κοινό όραμα για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη χάραξη πολιτικής, προκειμένου να επιτύχουμε πρακτικά αποτελέσματα και οφέλη για τους πολίτες μας."

"Είναι ζωτικής σημασίας οι Πρόεδροι των τριών θεσμικών οργάνων να επιδείξουν κοινή ηγεσία, αναλαμβάνοντας προσωπικό ρόλο στη διαδικασία, προκειμένου να τονίσουν τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας. Πρέπει, επίσης, να εμπλέξουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών με έναν ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο."

"Η εσωτερική ομάδα εργασίας του Κοινοβουλίου θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στη Διάσκεψη των Προέδρων στις 19 Δεκεμβρίου και το ΕΚ θα υιοθετήσει ψήφισμα τον Ιανουάριο για να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε συζητήσεις μαζί σας και με την Επιτροπή στις αρχές του επόμενου έτους."

Κλειώ Νικολάου