Σ.Αραβία: Οι αντάρτες Χούτι έπληξαν ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό με πύραυλο Κρουζ

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι έπληξαν ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στην πόλη Ας Σουκάικ, στην επαρχία Τζιζάν της Σαουδικής Αραβίας, με πύραυλο Κρουζ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που ελέγχεται από το κίνημά τους.

Δεν έχει υπάρξει ως τώρα επιβεβαίωση ή διάψευση από τις αρχές του σουνιτικού βασιλείου, που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη, επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών, εναντίον των Χούθι.

Οι σιίτες αντάρτες, που εξεδίωξαν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας από την πρωτεύουσα Σανάα στα τέλη του 2014, κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους με πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πόλεων της Σαουδικής Αραβίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ένα όργανο του Αραβικού Συνδέσμου παράλληλα προέτρεψε χθες Τετάρτη τον ΟΗΕ να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση» το υεμενίτικο κίνημα των ζαϊδιτών ανταρτών, που κατηγορεί πως διαπράττει «τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Η Αραβική Κοινοβουλευτική Συνέλευση, όργανο του Αραβικού Συνδέσμου, αποφάσισε να «ζητήσει από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσουν άμεσα αυστηρή στάση και να εντάξουν τους πραξικοπηματίες της παραστρατιωτικής οργάνωσης των Χούθι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η απόφαση αυτή, που δεν είναι νομικά δεσμευτική, εκδόθηκε από τη συνέλευση που αποτελείται από αντιπροσώπους κοινοβουλίων αραβικών κρατών και κατηγορεί τους Χούθι ότι «στοχοθετούν συστηματικά πολιτικές υποδομές ζωτικής σημασίας στη Σαουδική Αραβία με βαλλιστικούς πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Τη 12η Ιουνίου, 26 άμαχοι τραυματίστηκαν όταν πύραυλος Κρουζ έπληξε το αεροδρόμιο της Άμπχα, στο νοτιοδυτικό τμήμα του σουνιτικού βασιλείου. Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, που η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου», προτρέποντας τους αντάρτες να σταματήσουν αμέσως να πλήττουν πολιτικές υποδομές στη Σαουδική Αραβία.

Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις, αφού προσάπτει στις αρχές του Ιράν ότι υποστηρίζουν υλικά τους Χούθι. Η Ισλαμική Δημοκρατία λέει ότι η υποστήριξή τους στους αντάρτες είναι αποκλειστικά πολιτική.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής.

Περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι, ενώ 24,1 εκατ. πολίτες, δηλαδή τα δύο τρίτα του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΠΕ

Πηγή: skai.gr