Το μπούλινγκ του Ριάντ σε «κροίσους» για να επενδύσουν στην Aramco

Έντονες πιέσεις να επενδύσουν στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco ασκεί η Σαουδική Αραβία στις πλούσιες οικογένειες της χώρας προκειμένου η εταιρεία να αποτιμηθεί στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Άνθρωποι που γνωρίζουν για τις συνομιλίες είπαν στους Financial Times για το σχέδιο του διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μετά τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου να χτιστεί εμπιστοσύνη για την εταιρεία, η οποία σχεδιάζεται να διαθέσει μετοχές στο χρηματιστήριο. 

Τέσσερις πηγές είπαν στους Financial Times ότι οι συζητήσεις επιχειρούσαν να «υποχρεώσουν» και «να κάνουν μπούλινγκ» στις 50 πιο πλούσιες οικογένειες του βασιλείου προκειμένου να γίνουν βασικοί επενδυτές στην σχεδιαζόμενη αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών (ΙΡΟ) της Aramco, η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. 

Πολλές από τις οικογένειες που προσέγγισαν οι αρχές είδαν μέλη τους να φυλακίζονται στο ξενοδοχείο Ritz Carlton το 2017 και το 2018 όταν η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει «κύμα» συλλήψεων και ανακρίσεων για υποθέσεις διαφθοράς. Κάποιοι από τους πλούσιους κρατούμενους είπαν ότι βασανίστηκαν και οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού υπέγραψαν οικονομικές συμφωνίες με το κράτος. 

Σύμφωνα με τους Financial Times,  ανάμεσα στα άτομα που έχουν προσεγγίσει οι αρχές είναι και ο δισεκατομμυριούχος, Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ ο οποίος κρατήθηκε στο Ritz Carlton για περισσότερους από τρεις μήνες και πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία του «παγώθηκαν» από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι του προτάθηκε να επενδύσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στην Aramco.
 

Πηγή: skai.gr