Κλείσιμο

Σάλος στη Βρετανία: Προσβάσιμο στο διαδίκτυο εδώ και 15 χρόνια το τηλέφωνο του Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Αίσθηση αλλά ακόμα και ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκάλυψη πως ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είναι εδώ και 15 χρόνια διαθέσιμος στο διαδίκτυο.

Ο αριθμός βρίσκεται σε ένα παλαιό δελτίο Τύπου από την εποχή που ο κ. Τζόνσον ήταν σκιώδης Υφυπουργός Παιδείας.

Πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης δηλώνουν ότι διαπίστωσαν πως ο αριθμός ισχύει ακόμα, αν και στις πολλές σημερινές κλήσεις απαντούσε αυτόματος τηλεφωνητής.

Η αποκάλυψη έρχεται μετά από μια σειρά καταγγελιών για επαφές του Βρετανού Πρωθυπουργού με άτομα που ήθελαν εξυπηρετήσεις επιχειρηματικής φύσης μέσω του προσωπικού του τηλεφώνου.

Μετά από τις καταγγελίες έγινε γνωστό πως ο επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης Σάιμον Κέις είχε συστήσει στον κ. Τζόνσον να αλλάξει τον αριθμό του τηλεφώνου του, σύσταση που δεν έγινε δεκτή.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ παρατήρησε ότι πέρα από τα ερωτήματα περί προνομιακής πρόσβασης στον Πρωθυπουργό από διάφορα συμφέροντα, η χρήση του προσωπικού του τηλεφώνου και η ύπαρξη του αριθμού στο διαδίκτυο εγείρει και ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Την ίδια ανησυχία διατύπωσαν και πρώην παράγοντες του τομέα εθνικής ασφάλειας, επισημαίνοντας πως «εχθρικές» χώρες που ενδεχομένως θα πληροφορούνταν έναν τόσο πολύτιμο αριθμό τηλεφώνου θα μπορούσαν να επιδιώξουν πρόσβαση σε εφαρμογές και μηνύματα του Πρωθυπουργού.