Ροχανί κατά ΗΠΑ και συμμάχων τους: «Η παρουσία σας πάντα έφερνε πόνο και δυστυχία στην περιοχή»

Η παρουσία ξένων δυνάμεων στον Κόλπο αυξάνει «την ανασφάλεια», κατήγγειλε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα.

Μιλώντας κατά την έναρξη στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη ο Ροχανί ανακοίνωσε ότι το Ιράν θα παρουσιάσει «τις επόμενες ημέρες» στον ΟΗΕ ένα σχέδιο συνεργασίας των γειτονικών χωρών με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας «στον Περσικό Κόλπο, τα Στενά του Χορμούζ και τη θάλασσα του Ομάν».

«Η παρουσία σας πάντα έφερνε πόνο και δυστυχία στην περιοχή», κατήγγειλε ο Ιρανός πρόεδρος αναφερόμενος «σε όσους θέλουν να θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο» για τα δεινά της περιοχής.

«Όσο πιο μακριά μένετε από την περιοχή μας, τόσο πιο ασφαλείς θα είναι», πρόσθεσε ο Ροχανί.

«Κατά την άποψή μας η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου προέρχεται από μέσα. Η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου είναι ενδογενής, η ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ είναι ενδογενής. Οι ξένες δυνάμεις είναι πηγή προβλημάτων και ανασφάλειας για τον λαό και την περιοχή μας», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η χώρα του τείνει «χέρι φιλίας και αδελφοσύνης» στις γειτονικές χώρες του Κόλπου.

Η περιοχή διέρχεται «μια ευαίσθητη περίοδο ιστορικής σημασίας», σύμφωνα με τον ίδιο.

Αναφερόμενος στις γειτονικές, αραβικές χώρες με τις οποίες οι σχέσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα τεταμένες, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ροχανί πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να μην λάβουμε υπόψη μας τα λάθη τους του παρελθόντος, διότι σήμερα η κατάσταση είναι τέτοια που οι εχθροί του ισλάμ και της περιοχής, δηλαδή η Αμερική και ο σιωνισμός, θέλουν να εκμεταλλευθούν τον διχασμό μας».

Προς αυτή την κατεύθυνση του Ιράν θα παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο περιφερειακής συνεργασίας, με την ονομασία «Ελπίδα», το οποίο έχει στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια του Κόλπου, του Στενού του Χορμούζ και της θάλασσας του Ομάν «με τη βοήθεια των χωρών της περιοχής», εξήγησε ο Ροχανί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ