Ρουχανί για Ερντογάν: Δεν ήθελε να προσβάλει το Ιράν - Το ποίημα που άναψε «φωτιές»

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είχε πρόθεση να προσβάλει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν, δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί μετά τη διπλωματική διένεξη με την Άγκυρα για ποίημα που απήγγειλε ο Ερντογάν από το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με την Hurriyet, ο Ρουχανί είπε ότι βάσει των όσων γνωρίζει, ο κ. Ερντογάν «είναι εξαιρετικά απίθανο να είχε την οποιαδήποτε πρόθεση να προσβάλει την εδαφική μας ακεραιότητα ή να προσλάβει τον λαό του Ιράν».

Επεσήμανε την σημασία των δεσμών μεταξύ της Τεχεράνης και του Ιράν, καθώς όπως είπε οι δύο χώρες συνεργάζονται σε σημαντικά περιφερειακά θέματα.

Το ποίημα που άναψε φωτιές

Η διαμάχη ξεκίνησε από ένα ποίημα που απήγγειλε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού την περασμένη εβδομάδα.

Το ποίημα αφορούσε τον χωρισμό των περιοχών που κατοικούνταν κυρίως από Αζέρους ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία τον 19ο αιώνα. Το Ιράν έχει δύο περιοχές που μοιράζονται αυτό το όνομα, το Δυτικό και το Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν. Μαζί με την επαρχία Αρνταμπίλ, στην περιοχή κατοικούν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια Αζέροι.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι το ποίημα στόχευε στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.

Οι απαραίτητες εξηγήσεις

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Ζαρίφ με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά την οποία ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι το ποίημα αφορούσε το Καραμπάχ και πως ο Ερντογάν πότε δεν αναφέρθηκε στο Ιράν, έστω και έμμεσα.

Πηγή: skai.gr