Ρώσοι στρατιωτικοί παρακολουθούν τις εξελίξεις σε Ναγκόρνο Καραμπάχ - Διαφωνούν με στάση Άγκυρας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανιάν και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ της Αρμενίας σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την παρέμβαση μη περιφερειακών δυνάμεων σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Ο Μνατσακανιάν «καταδίκασε κατηγορηματικά την άμεση πολιτική κα στρατιωτική-τεχνική ανάμιξη της Τουρκίας στις στρατιωτικές δραστηριότητες του Αζερμπαϊτζάν στη γραμμή επαφής και στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Κρεμλίνο δήλωσε, επίσης, ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κάλεσε για μια ακόμη φορά τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και όλες τις χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ εξέφρασε την διαφωνία του με τις δηλώσεις της Άγκυρας περί ολόπλευρης υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης στην γραμμή της διένεξης όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.

Παράλληλα, απαντώντας στο ερώτημα, ποια στοιχεία έχει το Κρεμλίνο για την εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπογράμμισε ότι (οι Ρώσοι στρατιωτικοί) αναλύουν λεπτομερώς όλες τις πληροφορίες και καταγράφουν λεπτομερώς όλες τις δηλώσεις που κάνουν οι παγκόσμιοι ηγέτες, δηλώσεις που έγιναν «σε επίπεδο κορυφής, σε ανώτατο επίπεδο από διάφορες χώρες του κόσμου».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν συμμερίζεται τις δηλώσεις της Τουρκίας περί πολιτικής υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Αναμφισβήτητα, παρόμοιες δηλώσεις δεν τις υποστηρίζουμε, δεν συμφωνούμε με αυτές», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και θύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες «δεν πρέπει να ρίχνουν λάδι στην φωτιά».

«Καλούμε όλες τις περιφερειακές χώρες σε αυτοσυγκράτηση και ιδιαίτερα καλούμε τις χώρες που εμπλέκονται στην διένεξη να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την πρόθεση της χώρας του να παράσχει στο Αζερμπαϊτζάν οποιαδήποτε βοήθεια σε σχέση με την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί το Αζερμπαϊτζάν, είμαστε έτοιμοι (να την παράσχουμε). Είχαμε πει ότι μαζί με το Αζερμπαϊτζάν θα είμαστε και στο τραπέζι των συνομιλιών και στο πεδίο της μάχης. Αυτά δεν είναι λόγια του αέρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ